Guclu ve gozu pek bir hukumdar olan Zulkarneyn -aleyhisselÂm- ’ın en muhim vasıfları 8 madde halinde belirtiliyor…
AllÂh TeÂl Zulkarneyn -aleyhisselÂm- ’a guc verdi. O da doğuya ve batıya seferlerde bulundu, Sedd-i Zulkarneyn ’i yaptı. Bu sed, bakırla karıştırılmış demirden idi.Bulutlar ve başka vÂsıtalar Zulkarneyn -aleyhisselÂm- ’ın emrinde idi.Kendisine ilim ve kudret verildi. Boylece mustesn bir tasarruf ve hÂkimiyet sÂhibi oldu.O ’na beyaz ve siyah sancak ihsÂn edildi. Gunduz giderken, siyah sancağı arkasına koyunca, ardını karanlık basıyordu. Boylelikle gelen duşman, kendisini bulamıyor ve yolunu kaybediyordu. Karanlıklar icinde kalarak mağlûb oluyordu. Geceleyin ise, beyaz sancağı onune alıyor, kendisi ve askerleri icin gunduz gibi bir aydınlık teşekkul ediyor ve duşmana karşı buyuk zaferler kazanıyordu.Zulkarneyn -aleyhisselÂm-, Âdil, tebaasına karşı merhametli bir hukumdardı. Fethettiği bolgelerdeki insanlara:
“Aranızda sucsuz olanlar icin endişeye mahal yok, iyilik yapanlar bunun karşılığını gorur.” diyerek, gosterdiği merhamet, musÂmaha ve anlayışla insanların gonlunde taht kurardı. İnsanlığın hayrına olan her şeyi severdi.
Hırsına mağlup bir insan değildi. İnsanlar sed yapması icin kendisine mÂlî yardımda bulunmayı teklif ettiklerinde: “AllÂh ihsanda bulunduğu şeylerle beni sizden mustağnî kılmıştır. Siz bana bizzat calışarak beden kuvvetinizle yardım edin.” demişti.Comert bir kimseydi. Diğer hukumdarlar gibi servet peşinde koşmazdı. İkrÂmı bol, affetmeyi seven, hilm ve şefkat sÂhibi bir hukumdardı.TevÂzû sÂhibi, vakur ve hikmet ehli bir kimseydi. Esas gÂyesi insanlığa hizmet ve mazlumlara adÂlet goturmekti. O, servetin, hukumdarların refÂhı icin değil, halka hizmet icin olduğunu duşunurdu.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Nebiler Silsilesi 2, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan