Osmanlı İmparatorluğu ’nun kurucusu kimdir? Pek cok tarihci tarafından Osmanlı İmparatorluğu ’nun ikinci kurucusu olarak nitelendirilen Sultan Mehmet Celebi ’nin hayatı.Osmanlı İmparatorluğu ’nun ikinci kurucusu Sultan Mehmet Celebi ’nin kısaca hayatı.
MEHMET CELEBİ KISACA KİMDİR? - Mehmet Celebi ’nin Kısaca Hayatı Sultan Mehmet Celebi, 1389 yılında Edirne ’de doğdu. Babası Yıldırım Beyazıt, annesi de Germiyanoğulları ’ndan Devlet Hatun ’dur. Orta boylu, yuvarlak yuzlu, beyaz tenli, kırmızı yanaklı ve geniş goğusluydu. Kuvvetli bir vucuda sahipti. Gayet hareketli ve cesurdu. Gureş yapar ve cok kuvvetli yay kirişlerini bile cekebilirdi. Padişahlığı suresince bizzat yirmi dort savaşa katılan Mehmet Celebi, bu savaşlarda kırka yakın yara aldı. Başında kullanmış olduğu sarık, altın işlemeli kavuğu ile gayet guzel gorunurdu. İci kurklu ve yakası dik olan bir kaftan giyinirdi. Sultan Mehmet Celebi Muslumanlara karşı gostermiş olduğu adaleti, aynı zamanda Hristiyan topluluklara karşı da gosterdi. İyi bir idareci ve politikacıydı. Tahsilini Bursa Sarayı ’nda tamamladı. Daha sonra babası tarafından Amasya sancak beyliğine tayin edildi ve bu sırada devlet işlerini oğrendi. Fetret Devri ’nden sonra Anadolu ’daki beylikleri tekrar bir araya toplamayı başaran Sultan Mehmet Celebi ’ye Osmanlı Devleti ’nin ikinci kurucusu gozuyle de bakılabilir. Sultan Mehmet Celebi 26 Mayıs 1421 de Edirne ’de vefat etti. Olum haberi gizlendi. Osmanlı padişahları arasında olumu gizlenen ilk padişah o oldu. Cenazesi Bursa ’ya getirilerek Yeşil Turbe ’ye defnedildi.
Erkek cocukları: Mustafa Celebi, İkinci Murat, Ahmet, Yusuf, Mahmut.
Kız cocukları: Fatma ve Selcuk Hatun.
Sultan Mehmet Celebi, cocuk denecek yaşından beri uzerine almak mecburiyetinde kaldığı buyuk mesuliyetlerden son derece yıpranmıştı. Vucudunda 40-50 muharebe yarası taşıyordu. Bitmez, tukenmez gailelerle karşılaşmış fakat hepsini yenmiştir. Bazı tarihciler tarafından, imparatorluğun ikinci kurucusu sayılmıştır. Gercekten devletin istikbalini kurtarmaya muvaffak olmuştur. Fakat Yıldırım ’ın son yıllarda eriştiği guce erişememiştir. Bu guc ancak torunu FÂtih Sultan Mehmet ’e nasip olmuştur.
Celebi Sultan Mehmet Han ’ın şu sozu tamamen hakikatin ifadesidir: “Cocuk yaşın icimde bunca belalar kim; ben cekdim, kimesne cekmiş değildir” Kendisi aynı zamanda cok takva sahibi idi.
Olum doşeğinde soylediği şu sozler kurduğu eserin, istikbalinden başka bir şey duşunmediğini gosterir: “Tez oğlum Murat ’ı getirin. Ben hod bu doşekden kurtulmazam. Murat gelmeden ben olurum. Memleket biribirine tokuşur. Tedaruk edin, benim vefatım duyul mıya!”
Sultan Mehmet Celebi ’nin, babasından gelen dehÂsı, oğlu İkinci Murat ’a gecmiş ve ikinci Murat devri sonlarında, imparatorluk, dunyanın en buyuk ve guclu devleti olmuştur.
Kaynak: Sadık Dana, İslam Kahramanları 2, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan