Kur ’Ân-ı Kerîm ’de en cok duÂsı nakledilen peygamber İbrÂhîm -aleyhisselÂm- ’dır. Onun her vesîleyle Yuce Rabbine gonulden niyÂz ettiği gorulmektedir.
Kur ’Ân-ı Kerîm ’de, -onceki yazılarımızda zikredilenlerden başka- O ’nun şu duÂları da yer almaktadır:
“Rabbimiz! Şuphesiz ki Sen, gizlediğimiz ve acıkladığımız her şeyi bilirsin. Cunku ne yerde ne gokte hicbir şey AllÂh ’a gizli kalmaz.” (İbrÂhîm, 38)
“İhtiyar hÂlimde bana İsmÂîl ve İshÂk ’ı ihsÂn eden AllÂh ’a hamdolsun. Şuphesiz ki Rabbim her duÂyı hakkıyla işitendir.” (İbrÂhîm, 39)
“Rabbim, beni namazı hakkıyla ed eden bir kimse eyle! Zurriyetimden de boyle kimseler var et! Rabbimiz, duÂmı kabul buyur.” (İbrÂhîm, 40)
“Rabbimiz! Hesabın goruleceği gun bana, ana-babama ve butun mu ’minlere mağfiret eyle!” (İbrÂhîm, 41)
Şuar Sûresi ’nde ise Hazret-i İbrÂhîm ’in gonlunden taşan şu yakarışları gormekteyiz:
“Rabbim! Bana hikmet ihsÂn eyle ve beni sÂlih kimseler arasına kat! Bana, sonraki ummetler icinde guzel bir nÂm ile anılmayı nasîb eyle! Beni Naîm Cennetlerinin vÂrislerinden kıl! Babama da mağfiret eyle, cunku o dalÂlete duşenlerdendir. İnsanların diriltilecekleri gun beni utandırma! O gun ki onda ne mal fayda verir ne de evlÂd. Ancak AllÂh ’a selîm bir kalb ile gelen mustesnÂ!” (eş-ŞuarÂ, 83-89)
Kalb-i selîm ile gelen kimseden maksat, malını hayırlı yollara sarfeden, evlÂdlarına Hak ve hakîkati oğreten, kalbini mal ve evlÂdının fesÂdından, dîni hakkında cÂhil kalmaktan, ahlÂk-ı zemîmeden ve her turlu kotu sıfatlardan sÂlim kılan kimsedir.
KALB-İ SELÎM'İN 3 ALÂMETİ
Ebû ’l-KÂsım el-Hakîm ’e gore kalb-i selîmin uc alÂmeti vardır:
1-) Hic kimseye eziyet etmemek, onları incitmemek,
2-) Hic kimseden incinmemek,
3-) Bir kimseye iyilik yaptığında ondan karşılık beklememek.
Zîr insan hic kimseye eziyet etmeyince AllÂh TeÂl ’nın huzûruna ver ve takv ile, kimseden incinmeyince vef ile, yaptığından mukÂfat beklemeyince de ihlÂs ile gelir.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Nebiler Silsilesi 1, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan