
Sultan Abdulmecit kimdir? Sultan Abdulmecit nasıl bir eğitim donemi gecirdi? Sultan Abdulmecit doneminde neler yaşandı? Sultan Abdulmecit nasıl oldu? Kısaca Sultan Abdulmecid'in hayatı…Sultan Abdulmecid, 25 Nisan 1823 gunu doğdu. Babası Sultan İkinci Mahmud, annesi Bezm-i Âlem Valide Sultan ’dır.
KISACA SULTAN ABDULMECİD KİMDİR? (1839 – 1861) Sultan Abdulmecid, 25 Nisan 1823 gunu doğdu. Babası Sultan İkinci Mahmud, annesi Bezm-i Âlem Valide Sultan ’dır. Sultan Abdulmecid, babasının arzusu yonunde bir eğitim ve terbiye gorduğu icin ıslahatcı fikirlere sahipti. Batı Âlemine karşı hayranlık besliyordu. Babasının vefatı uzerine, henuz 17 yaşında iken Osmanlı tahtına oturdu. Devletin ilerleyişi icin Avrupaî hayat tarzının ulke capında yaygınlaştırılmasını istedi. Saltanatının henuz dorduncu ayında ilÂn ettiği Gulhane Hatt-ı HumÂyûnu sebebiyle Tanzimat Donemi padişahı olarak şohret bulmuştur.
Sultan Abdulmecid, batılı yazarların takdir ve sevgiyle andıkları bir padişahtı. Âdil, merhametli, ıslahatcı, yenilikci bir insan olan Sultan Abdulmecid, 25 Haziran 1861 tarihinde, 39 yaşında iken İstanbul ’da veremden dolayı vefat eden Sultan Abdulmecid, Yavuz Sultan Selim ’in turbesi yanındaki mezarına defnedildi.
Sultan İkinci Mahmud, olum doşeğinde iken, Osmanlı Devleti ’ne karşı ayaklanmış olan Kavalalı Mehmed Ali Paşa, Osmanlı kuvvetlerini Nizip ’te yenilgiye uğratmıştı. Sultan Abdulmecid boyle karmaşık bir ortamda tahta cıktı. Mısır Sorunu, Rus donanmasının HunkÂr İskelesi Antlaşmasına uyarak İstanbul ’a gelmesi uzerine bir Avrupa sorunu haline geldi.
Başta İngiltere, Avusturya, Prusya ve Rusya olmak uzere Avrupalı devletler Osmanlı Devleti ile Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa arasındaki Mısır sorununu cozmek icin bir konferans duzenlediler. Avrupa Devletleri, Mısır ’da guclu bir yonetim istemiyorlardı. Kavalalı Mehmed Ali Paşa ’ya karşı Osmanlı Devleti ’nin tarafını tuttular ve bu ortamda Londra Sozleşmesi imzalandı (1840).
Buna gore; Mısır Osmanlı Devleti ’ne bağlı kalacak, ancak yonetimi Mehmed Ali Paşa ve oğulları yurutmeye devam edecekti. Mısır seksen bin altın vergi odeyecekti. Suriye, Adana ve Girit tekrar Osmanlı yonetimine bırakılıyordu.
HunkÂr İskelesi Antlaşmasının suresi bitince, Londra ’da yeniden bir konferans duzenlendi (1841). Toplantıya Osmanlı Devleti ’nden başka Rusya, Fransa, İngiltere, Prusya ve Avusturya katıldı. Konferansta alınan kararlara gore, Boğazlar ’da egemenlik hakkı Osmanlı Devleti ’ne ait olacak, ancak barış doneminde hicbir savaş gemisi Boğazlar ’dan gecmeyecekti.
Bu antlaşma ile Fransa ve İngiltere Akdeniz ’deki guvenliklerini sağlamış oluyorlar, Osmanlı Devleti ’nin Boğazlar uzerindeki kayıtsız şartsız haklarına kısıtlama geliyordu. Rusya ise HunkÂr İskelesi Antlaşması ile Boğazlar uzerinde sağladığı ustunluğu kaybetmiş oluyordu.
SULTAN ABDULMECİD DONEMİ VAK'ALARI Londra Konferansı (1840) (Mısırla ilgili) Londra Konferansı (1841) (Boğazlarla ilgili) Tanzimat Fermanı (3 Kasım 1839) Kırım Savaşı (1853-1856) Islahat Fermanı (1856) Islahatlar ve Tanzimat Donemi Yenilikleri: Nizamiye mahkemeleri acıldı. Demiryolu yapımına başlandı. Kırım savaşı sırasında İngiltere ’den ilk dış borc alındı. (1854) İstanbul Darul Fununu acıldı Bankı Dersadet adıyla ilk Osmanlı Bankası kuruldu. Meclisi Maarifi Umumiye (MEB) acıldı. Askerlik 5 yıl ile sınırlandırıldı. Askeri Baytar Okulu acıldı. Ordunun isimi Asakiri Şahane oldu. İlk kÂğıt para Kaime basıldı. Mulkiye Mektebi acıldı. Kız Ruştiyeleri acıldı. Darul Muallim acıldı. (Erkek oğretmen okulu acıldı) Mecidiye piyasaya suruldu. Vilayet Nizamnamesi hazırlandı. İslam ve İhsan