Gunahlardan nasıl korunuruz? Gunahlardan sakınmak icin ne yapmalı? İbrahim bin Edhem Hazretleri ’nin gunah işlemek istendiğinde yapılmasını tavsiye ettiği beş şey.Rivayete gore bir genc İbrahim bin Edhem Hazretleri ’ne gelerek:
“–Efendim, ben gunahlar işleyerek kendi kendine zulmeden bir kimseyim. Beni bunlardan vazgecirecek ve kalbimi uyandıracak bir şeyler soyleyiniz!” dedi.
GUNAH İŞLEMEK İSTEDİĞİNDE ŞU BEŞ ŞEYİ DUŞUN Hazret (r.a) şoyle dedi:
“–Beş şeyi kabul edersen gunah sana zarar vermez, nefsin lezzetleri de seni helÂk etmez!”
“–Buyrun efendim, soyleyin!”
“–Birincisi, Allah ’a isyan etmeyi (gunah işlemeyi) istediğinde onun rızkını yeme!”
“–O zaman nerede karnımı doyuracağım, yeryuzundeki butun rızıklar O ’nun?”
“–O hÂlde kardeşim hem O ’nun rızkını yiyip hem de O ’na isyÂn etmek uygun duşer mi?”
“–Hayır. Peki ikincisi nedir?”
“–O ’na isyÂn etmeyi istediğinde O ’nun mekÂnında oturma!”
“–Bu birinciden daha zor. Doğu, batı ve bunların arasındaki her yer O ’nun iken ben nerede oturacağım?”
“–Ey kardeşim, rızkını yiyip, mekÂnında oturup O ’na isyan etmek uygun duşer mi?”
“–Hayır. Ucuncusunu soyleyin!”
“–O ’nun rızkı altında ve O ’nun mekÂnında olduğun hÂlde O ’na isyan etmek istediğinde, seni kendisine karşı gelirken goremeyeceği bir yer bul da orada gunah işle!”
“–Efendim, bu nasıl mumkun olabilir, O butun gizliliklere muttalidir?”
“–O hÂlde ey kardeşim O ’nun rızkını yiyeceksin, O ’nun mekÂnında yaşayacaksın, bir de seni ve kendisine karşı acıkca işlediğin fiilleri gorduğu hÂlde O ’na isyÂn edeceksin, bu hic munasip duşer mi?”
“–Hayır. Peki dorduncuyu soyler misiniz?”
“–Olum meleği rûhunu almak icin geldiğinde ona: «Samimî bir tevbe edip Allah icin sÂlih ameller işleyinceye kadar bana muhlet ver!» de!”
“–Ama o bunu kabul etmez!”
“–Ey kardeşim, madem olumu tevbe edecek kadar bir muddet icin bile kendinden uzaklaştıramıyorsun ve biliyorsun ki o geldiğinde bir an bile geciktirilmez, peki kurtuluşu nasıl umid edebiliyorsun?”
“–Beşinciyi soyleyin!”
“–Kıyamet gunu zebÂniler seni Cehennem ’e goturmek icin geldiklerinde onlarla birlikte gitme!”
“–Efendim, onlar beni bırakmaz, isteğimi kabul etmezler!”
“–Peki oyleyse selÂmete cıkmayı nasıl umid edebiliyorsun?”
“–Efendim, bu kadarı bana yeter, Allah ’tan beni mağfiret etmesini istiyor ve O ’na tevbe ediyorum.”
Bu genc olunceye kadar İbrahim bin Edhem Hazretleri ’nin yanında kaldı ve ibadetlerle dolu bir hayat yaşadı. (İbn-i KudÂme el-Makdisî (v. 620), KitÂbu ’t-TevvÂbîn, DÂru İbn Hazm, 1424, s. 168-169)
İslam ve İhsan