Asla leke kabul etmeyen ve Hak nûrunun tecellî ettiği yol.Tasavvuf yolu, Hak nûrunun tecellî ettiği oyle pırıl pırıl bir ufuktur ki, asl leke kabul etmez. Bu yolun ozunu ve rûhunu gorebilenler, onda asl dîn-i mubîne aykırı bir hÂl bulamaz.
GERCEK TASAVVUF YOLU ŞÃ‚h-ı Nakşibend Hazretleri ’nin mÂnevî halkasında avÂm-havÂs her kesimden sayısız talebe vardı. HusÂmeddîn HÂce Yûsuf gibi BuhÂr ’nın onde gelen Âlimleri de onun sohbet meclislerine katılmaya can atıyordu. Ancak ulemÂdan bazıları, bunu aralarında bir dedikodu vesîlesi yapıp BahÂeddîn Nakşibend -kuddise sirruh- hakkında ileri-geri konuşmaya başladılar. NihÂyet bir gun bu muhÂlifler, Nakşibend Hazretleri ile bir mecliste buluşup tenkitlerini dile getirdiler. BahÂuddîn -kuddise sirruh- onlara:
“–Gelin, yolumuzu size anlatalım; eğer Kur ’Ân ’a ve sunnete aykırı bir husus varsa, soyleyin ondan vazgecelim!..” dedi.
Hazret-i Pîr ’in anlattıklarını dinleyen ve bu yuce tasavvuf yolunu inceden inceye mutÂlaadan geciren o ulemÂ, yakînen şÃ‚hid oldukları bu ulvî hakîkatler karşısında itiraz edecek bir şey bulamadılar. KemÂl-i edeple:
“–Efendim, yolunuz sırÂt-ı mustakîm imiş; gayrı hicbir itirazımız yok!..” dediler.
Hisse: Bu hÂdiseden anlaşılan, gercek tasavvuf yolunun Kur ’Ân ve sunnete tÂbî olmada buyuk bir titizlik ve kalbî rikkat icerisinde olduğudur. SÂliklerine de bu minvÂl uzere hareket etmelerini işÃ‚ret eden ŞÃ‚h-ı Nakşibend ’in zÂhirî ilimlerde ulem ile catışmayıp, aksine “eğer Kur ’Ân ’a ve sunnete aykırı bir husus varsa, soyleyin ondan vazgecelim” buyurması, istikÂmetin bu yoldaki ehemmiyetini ifÂde eder. Dolayısıyla bu yolun sÂliklerine gereken, aynı hassÂsiyeti gostererek bu tertemiz yola leke duşurmemektir. Ancak burada ulem ile kasdedilen, sÂlih Âlimlerdir, yoksa «ulemÂ-i bi ’s-sû ’» denilen kalpleri ve ilimleri fesÂda uğramış olup Hak yoluna ters hareket eden, ihlÂs ve takvÂyı hice sayan, Allah dostlarının fazîletlerini inkÂr eden ve Kur ’Ânî ifadeyle az bir dunyÂlık karşısında AllÂh ’ın Âyetlerini satan gÂfiller değildir.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, İmandan İhsana Tasavvuf, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan