Comert fakat bir o kadar borclu olan bir Allah dostunun başında gecen ibretlik bir hadise. Tabakta gelen paranın sırrı neydi? İşte cevabı...“Comertliği ile tanınmış bir şeyh vardı. O yuzden de hep borclu idi. Zenginlerden on binlerce borc alır; dunyadaki fakirlere, yoksullara harcardı.
Borc para ile bir de tekke yaptırmış; canını da, malını da, tekkesini de Allah yolunda harcıyordu.
Borcunu her yerden gelen hediyelerle oder dururdu. Borclu zÂt, yıllarca bu işi gordu. Vazifesi bu imiş gibi zenginlerden borc alıyor, aldıklarını halka veriyordu.
Şeyhin omru sona geldi. Bedeninde olum belirtileri gordu. Alacaklıları onun etrafında toplanıp, oturdular. Şeyh ise Âdet bir mum gibi bir hoş yanıp yakılmada, eriyip gitmede idi.
Alacaklıların para almaktan umutları kesilmiş olduğu icin, suratları asıktı. Gonullerindeki para derdi de, arttıkca artıyordu.
O sırada helva satan bir cocuk sokaktan gecti. Şeyh efendi, hizmet edenlere butun helvayı alıp ikrÂm etmelerini soyledi. Helva ikrÂm edildi, herkes yedi. Cocuk parasını istedi. O yarım dinar parayı alamayınca da ağlamaya başladı. Herkes cocuğu ağlattığı icin yine Efendiye kızdı. Sonunda cocuğun feryatları arasında Şeyhe bir tabak hediye geldi. İcinde hem bekleyen alacaklıların, hem de helvacı cocuğun alacağı ayrı ayrı duruyordu.
TABAKTA GELEN PARANIN SIRRI Efendi şoyle anlattı:
«Bunun sırrı şu idi: Borcumun odenmesini Allah ’tan niyÂz etmiştim. O da bu hususta bana doğru yolu gosterdi.
O yarım dinar, pek az bir şeydi ama onun ele gecmesi de cocuğun ağlamasına bağlı idi.
Helvacı cocuk ağlamasaydı; rahmet denizi coşup kopurmeyecek, sizin borcunuz da odenmeyecekti. Bunun icin yediğiniz helvayı aldırdım, satan cocuğu da ağlattım.»”
Hazret-i MevlÂn kıssadan hisseyi de şoyle anlatır:
“Kardeşim! HikÂyede gecen cocuk, senin (kalbine musluk mesÂbesinde olan) goz cocuğundur. Şunu iyi bil ki, murÂdına ermen, senin ağlamana bağlıdır.
Affedilmek, lutuf elbisesi giymek istiyorsan, başındaki goz denilen cocuğu ağlat, gonul Âleminin tevbe coşkunluğunu gozyaşı olarak doktur.”
Kaynak: Yuzakı Dergisi, Yıl: 2020 Ay: Haziran , Sayı: 184
İslam ve İhsan