Yetimi sevindirip onlara sahip cıkmanın sevabı nedir?Serî-i Sakatî şoyle anlatıyor:
“Bir bayram gunu MÂruf-i Kerhî ’yi sokaklarda hurma cekirdeği toplarken gordum. Bu cekirdeklerle ne yapacağını sordum. Dedi ki:
«–Şurada kucuk bir cocuğun ağladığını gordum. Yanına yaklaşarak niye ağladığını sorduğumda, yetim olduğunu, arkadaşlarının elbiseleri gibi elbiseleri ve onların oyuncakları gibi oyuncakları olmadığını soyledi. Tekrar ağlamaya başladı. HÂli yureğimi dağladı. Onun icin bu hurma cekirdeklerini topluyorum. Bunları satacağım ve o cocuğun istediği elbise ve oyuncakları alacağım...»
Bu sozler benim de yureğimi dağladı ve Hazret-i Pîr ’den ric ettim:
«–MusÂadeniz olursa, ben o cocukla ilgilenirim, gonlunuz rahat olsun!» dedim. Sonra cocuğu alıp ihtiyaclarını karşıladım.”
Bu guzel amel-i sÂlih bereketiyle nÂil olduğu hÂli, Serî-i Sakatî, şoyle ifÂde eder:
“Gonlumde bu hizmetin bereketiyle oyle bir nûr peyd oldu ki, onunla bambaşka hÂllere mazhar oldum ve nice mÂnevî lezzetler tattım...”
KISSADAN HİSSE: Yetimi sevindirip onlara sahip cıkmak, dînen cok teşvik edilen ve mukÂfatı buyuk bir amel-i sÂlihtir. Allah Rasûlu -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’in bu husustaki şu vaadi, Âşık gonulleri mest edecek bir muhtevÂdadır:
“Kendi yetimini veya başkasına Âit bir yetimi himÂye eden kimse ile ben Cennet ’te şoyle yanyana bulunacağız.”
Hadîsin rÂvîsi MÂlik bin Enes, Hazret-i Peygamber -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’in yaptığı gibi işaret parmağıyla orta parmağını gosterdi. (Muslim, Zuhd, 42)
Bir başka hadîs-i şerîfte de şoyle buyrulur:
“Bir kimse sırf Allah rızÂsı icin bir yetimin başını okşarsa, elinin dokunduğu her sac teline karşılık ona bir sevap vardır.” (Ahmed b. Hanbel, Musned, V, 250)
Hadîs-i şerîfte işÃ‚ret edilen yetimin başını okşamaktan maksat, onun maddî ve mÂnevî her meselesiyle yakından ilgilenmektir.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, İmandan İhsana Tasavvuf, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
YETİME BAKMANIN FAZİLETİ NEDİR?