Dan Brown'ın son romanı Cehennem'e konu olan, yaptığı calışmalar ulkemizde de kitaplara kaynaklık eden yonetmen Goksel Gulensoy, Fatih Sultan Mehmet'in portresindeki sırrı acıkladı.
Ayasofya'nın Derinlikleri adlı belgeselle dunyaca unlu yazar Dan Brown'ın son romanı Cehennem'e konu olan, yaptığı calışmalar ulkemizde de kitaplara kaynaklık eden yonetmen Goksel Gulensoy'un belgesel goruntuleri Cehennem romanının sinema uyarlamasında da yer alacak.
İşte Gulensoy ’un acıklamaları:
1998'de yola cıktık belgesel icin. O zamanın Kultur Bakanlığı'ndan izin aldık ve calışmalara başladık. Doc. Dr. İhsan Tunay Ayasofya'nın altında dehlizler, sarnıclar var diye ipuclarını verdi. Daha once hic calışmamış bu konuda. 1998'de ilk defa ben ve ekibim girdik oraya. Uc kere dalış yaptık 2002'ye kadar. Sonra yurtdışına gittim. Turkiye'ye donduğumde geri kalan kısmı tamamladım. 2012-2013 dalışlarını yaptık.
DAN BROWN BENİ REFERANS GOSTERDİ
2014'te Dan Brown Cehennem romanında hem benden hem projemden bahsetti ve referans olarak gosterdi. Cehennem romanında boyle bir şey cıkınca biz filmin daha ust bir kalitede olması icin daha profesyonel cihazlarla calıştık. Başımızda Semavi Eyice ile yurtdışı ve yurtdışından akademik bir kurul var.
KULTUR BAKANLIĞI ’NDAN BUYUK DESTEK VAR
Kultur Bakanlığı'na başvurduk projemiz gecmedi, şahsi başvurular yaptık sonuc alamadık. Turkiye'yi uluslararası capta temsil edecek bir proje. Dunyanın en unlu romanında ismi geciyor. Dan Brown'un romanı butun dunyada 75 milyon satılmış. Okurlardan bana binlerce mail geliyor, gelişmeleri merak ediyorlar.
İstanbul aslında tepelere kurulu bir sualtı şehri. Bu tunellerin su yolları olarak kullanıldığını duşunuyoruz. Bir efsaneye gore Kral Justinyanus Ayasofya, Buyuk Saray ve Hipodrom arasında geziyor. Bir bakıyorsunuz Ayasofya'da bir bakıyorsunuz Hipodrom'da locada ve efsaneye gore halk arasında dolaşmayan bir kral. Bu mekanlar arasında dolaşabilmesinin tek yolu da bu tunelleri kullanması. Justinyanus'un yolu imparator yolu diye geciyor. Bunun ufak tefek kalıntılarını bulduk. Buyuk Saray ’ın alt kalıntılarına da bu yolda rastlandı. 12 metrede calışırken hep odalara rastlıyorum. Şehrin icerisinde ayrı bir şehir var.
FATİH SULTAN MEHMED ’İN PORTRESİNDEKİ SIR
İnsanların en ilgisini ceken şeylerden biri de tarihi yarımadanın altında hazineler olduğu soylencesi…
1453'te İstanbul fethedildikten sonra Fatih İstanbul'daki Bizans ’a ait tum eserleri kendi ustune alarak bir vakıf kuruyor. O donem Bellini, Fatih'in elinde gul bulunan tablosunu yapıyor. “Emanetlerinizi aldım ve bunları koruyacağım” mesajını veriyor. Gul kardeşliği diye bir topluluk vardır Hıristiyanlar icin cok onemlidir. Buna gonderme yapıyor. Peki bu eserleri nasıl sakladı; hepsini toprak altına gomdu. Yunanistan'da bir bakan 2004 ’te “Turkiye'de kultur bakanı olsaydım Ayasofya'nın cevresini yıkar, orayı kazardım” demişti.
İslam ve İhsan