Sırpsındığı Savaşı ’nın nedenleri ve sonucları nelerdir? Sırpsındığı Savaşı hangi tarihte ve kimler arasında olmuştur? Sırpsındığı Savaşı ’nın diğer adı, nedenleri, sonucları ve onemi.Sırpsındığı veya Cirmen Savaşı 1364 yılında Sırp ve Macar Krallıkları, Bulgar, Bosna ve Eflak Prensliklerinden oluşan Haclı ittifakının, Turkleri Balkanlardan atmak icin başlattıkları bir savaştır.
Sultan I. Murat, Osmanlı tahtına gecer gecmez Edirne ’yi fethetmek istedi. Edirne ve gerisini emniyet altında bulundurmak ve İstanbul tarafından gelecek bir Bizans yardımına engel olmak icin Corlu, Luleburgaz elde edilerek surları yıktırıldı ve Anadolu ’dan buralara gocmenler nakledilerek yerleştirildi.
Osmanlı kuvvetlerinin sol koluna kumanda eden Evrenos Bey ve Hacı İlbeği kuvvetlerinden birincisi Malkara ve İpsala'yı ve Hacı İlbeği de guneye yani sahile inerek Dedeağacı kasaba ve limanını aldı ve daha sonra da Dimetoka ’yı (Didimatihon) aldı.
Luleburgaz mevkiinde toplanan bir harb meclisinde verilen karar uzerine Beylerbeyi Lala Şahin Paşa Edirne uzerine yurudu. Bulgar yardımını engellemek icin Kırklareli ’ni alındı. Babaeski ile Pınarhisar arasında Sazlıdere mevkiine kadar gelmiş olan Rum ve Bulgar kuvvetleri ile yapılan meydan savaşında kazanılan zaferin ardından 1363 yılında Edirne fethedildi.
Sultan I. Murat, Edirne işleri yoluna koyduktan sonra Beylerbeyi Lala Şahin Paşa ’yı burada bırakarak kendisi Dimetoka ’ya gitti ve bir muddet icin orasını kendisine karargÂh yaptı; orada bir cami ile kendisine bir saray yaptırdı.
Sultan I. Murat faaliyetini durdurmadı. Lala Şahin Paşa ’yı kuzey Evrenos Bey ’i de Batı taraflarının fethiyle gorevlendi. Lala Şahin Paşa pirinc ziraatiyle meşhur olan Filibe ’yi (Plovdiv/Philipopolis) fethetti.
SIRPSINDIĞI SAVAŞI ’NIN NEDENLERİ Edirne ’den sonra Filibe ’nin alınması Bizans, Bulgar ve Makedonya ’daki Sırpların irtibatlarını kestiği gibi bu devletleri tehdit eder hale geldi. Bundan dolayı Filibe ile Edirne ’nin geri alınması ve Turkleri Balkanlardan atmak icin Sırpların onculuğunde Macar, Bulgar, Bosna, Eflak kuvvetlerinden oluşan bir Haclı ittifakı kuruldu. Bu Osmanlı Devleti ’ne karşı oluşturulan ilk Haclı ittifakı oldu.
10 BİN AKINCININ TARİHİ ZAFERİ Saldırı kararı 1371 baharında alındı. Sırp ordusu, Trakya ’dan Arnavutluk ’a kadar uzayan bolgedeki yerli Rum ve Sırp kuvvetlerinden oluşmaktaydı. Sırp ve Rum askerleri 60 bini buluyordu. Sultan I. Murat ’ın Anadolu olmasını fırsat bilen Haclı ordusu guclu bir direnişle karşılaşmadan Meric ’in sol kıyısında Cirmen ’e kadar ilerledi. Edirne tehlike altına girdi. Lala ŞÃ‚hin Paşa ’dan yardım haberini alan Sultan I. Murat, ordusuyla Canakkale Boğazı ’na kadar gelmesine rağmen Bizans kuvvetlerinin Gelibolu ’ya hÂkim olmasından oturu karşıya gecemedi.
Sırp Sındığı Savaşı 1371 yılında Hacı İlbeği idaresindeki Turk akıncıların 26 Eylul gecesi yaptığı ani bir baskınla Osmanlı Devleti ’nin zaferiyle sonuclandı. Bu gece baskını neticesinde Haclı ordusunun buyuk kısmı kılıctan gecirildi veya Meric ’e duşerek boğuldu. Pek azı kurtulmayı başardı.
Savaştan sonra Makedonya ’daki Sırp Prensleri Vulkaşin ’in oğlu Kral Marko, Despot Dragaş, kardeşi Konstantin, Sultan I. Murat ’a baş eğip haracguzÂrı olmayı kabul ettiler. Papalık Hıristiyanların bu yenilgisini ancak 1372 ilkbaharında oğrendi. Papa XI. Gregor, Macar Kralına 1372 tarihli yazısında Turkerin “Sırp magnatları”nı hakimiyet altına aldıkları, boylece Macaristan, Sırbistan ve Arnavutluk ’un arasına sokuldukları, Adriyatik denizi kıyılarındaki limanlara kadar gelmelerinden korkulduğu ve Turkerin Hıristiyanlık Balkanlardan atılması gerektiğinden soz etti.
TURKLERİN BALKANLARDA İLERLEMESİ Sırp Sındığı Savaşı ’nın kazanılmasıyla, Edirne ve Batı Trakya, Osmanlı icin daha guvenli hale geldi. Meric ırmağı, Osmanlı kontrolune gecti. Balkanlardaki Macar ustunluğu kırıldı. Bulgaristan vergiye bağlandı. Osmanlı ilk kez Haclı ordusunu yendi. Balkanlara geciş kolaylaştı.
UC KOLDAN FETİH HAREKETİ Sırp Sındığı zaferinden sonra 1364 yılında Balkanlardaki uc bolgelerini sağ, orta ve sol kanatlara ayıran Sultan I. Murat uc koldan fetih hareketlerini başlattı. Sol kanat yani batı bolgesi kumandanı olan Evrenos Bey Serez ve cevresini ele gecirdiyse de burası tekrar elden cıktı. 1372 Cirmen Savaşı ’nın (Sırpsındığı) ardından Sırp prenslerinin idaresinde bulunan ve onemli ticaret yollarına sahip Makedonya ’nın fethiyle gorevlendirilen Evrenos Bey bu hareket sonunda Ferecik, İskece, Kavala, Karaferye, Drama ve Zihne ’yi Osmanlı topraklarına kattı. Emrindeki Osmanlı kuvvetleriyle birlikte Serez ’i ikinci defa fethederek kendisine merkez yaptıktan sonra Vezir Candarlı Halil Paşa ile birlikte Makedonya ’nın fethine başladı.
BALKANLARDAKİ TURK HAKİMİYETİ Turkler 1354 yılında Gelibolu uzerinden Balkan yarımadasına gecerek 1361 senesinde Edirne ’yi fethettikten sonra, başta uc kucuk Bulgar Krallığı olmak uzere feodal devletleri yıkıp Balkanları suratle ele gecirmeye başladı. 1389 Kosova Meydan Savaşı ’yla Sırbistan Turk hakimiyetine gecti, 1396 yılında Yıldırım Bayezid ’in Niğbolu onlerinde Haclı ordusunu hezimete uğratması ise Osmanlı Turklerinin Balkan hakimiyetini percinledi.


İslam ve İhsan