Osmanlı Sultalarının neredeyse hepsi birer meslek sahibiydi. Peki Sultanların meslekleri nelerdi?Tarih Osmanlı ’yı Osmanlı yapan ve bugun bile hayırla yÂd edilen Osmanlı pÂdişahlarının devletin hazinesini car cur edip, har vurup harman savurmadığını ortaya koyuyor. Oyle ki kendi şahsi ihtiyaclarını devlet hazinesinden değil kendi uğraşları ile giderdikleri bircok kaynakta belirtiliyor.
PARA BİLE KAZANIYORLARDI Hatta devlet hazinesine dokunulmasını yasaklayan bir kanun cıkarmışlar ve bu kanuna da butun pÂdişahlar uymuştur. Her birinin devlet yonetiminin yanında ayrıca uğraştıkları, hatta para kazandıkları bir meslekleri de vardı.
SULTAN I. MAHMUT ’UN EL İŞLERİ PAZARDA SATILIRDI Mesela: Sultan 1. Mahmut, ceşitli el işleri yapar ve bunları pazarda sattırırdı. Aldığı paranın bir kısmıyla ihtiyaclarını karşılar, diğer kısmını da sadaka olarak dağıtırdı. Hatta onun bu hÂline şaşıran bir veziri: “PÂdişahım, milletin hazinesi sizin demektir. O halde nicin boyle uğraşırsınız?” deyince, pÂdişah şu veciz cevabı verir: “Milletin hazinesini millete harcamak gerek. İnsanın alın teri dokerek calışıp, kazandığı paranın zevki bir başkadır.”
PÂdişahların bir coğu calışıp para kazanıyordu. İşte diğer pÂdişahların meslekleri...
SULTAN 1. MEHMET (MEHMET CELEBİ) Sultan 1. Mehmet, yay ve kiriş ustasıdır. Bu işin piri (ustası) olduğu icin kendisine “yay gerdiren” manasına gelen “kuruşcu” adıyla da anılmaktadır. Aynı zamanda avcıdır.
FATİH SULTAN MEHMET (2. MEHMET) Sultan 2. Mehmet, bahcıvandır. Gulleri aşılama ve ağac yetiştirme konusunda beceriklidir. Aynı zamanda bir kitap kurdu ve koleksiyoncusudur. Haritalar uzerine calışmalar yapmış ve harita meraklısıdır. FÂtih, ayrıca ok icin parmağa takılan yuzukler, kemer tokaları ve kılıc kınları da imal ederdi. Butun bu ozelliklerinin yanında unlu bir şairdir. “Avni” mahlasını kullanmıştır.
SULTAN 2. BEYAZIT Sultan 2. Beyazıt, hattattır. Bu konuda icazeti vardır. Ayrıca okculuğa meraklı olduğu icin, butun ok imÂl edenleri İstanbul ’da buluştururmuş. Marangoz olduğu da bilinmektedir. Aynı zamanda şairdir.
YAVUZ SULTAN SELİM (1. SELİM) Sultan 1. Selim, kuyumcudur. Cok kitap okur. Bir kitap kurdu olduğu bilinmektedir. Hatta denilir ki cok okumaktan gozleri bozulmuştu. Bu yuzden gozluk takan tek padişahtır. Ayrıca kitap okurken, satırları takipte kullanılan altından hilÂller yapardı. Bu hilÂllerin uc kısımlarına kıymetli taşlar yerleştirirdi. Ok atmayı sever ve iyi bir yay ustasıdır. Aynı zamanda iyi bir silahşordur.
KANUNİ SULTAN SULEYMAN (1. SULEYMAN) Sultan 1. Suleyman, kuyumcudur. İtalyan kuyumculuk sanatının orneklerini uygulayacak kadar işinde mahirdir. Aynı zamanda kunduracı yani kavaftır.
SULTAN 2. SELİM Sultan 2. Selim, hacıların hac yolunda kullanmaları icin hilÂl şeklinde asalar yapıp, bunları hacılara dağıttırırdı. II. Selim, aynı zamanda şairdir.
SULTAN 3. MURAT Sultan 3. Murat, ok yapardı. Şairdir. Husnu hat sahibidir. Yani hattattır.
SULTAN 1. İBRAHİM Sultan 1. İbrahim, hacıların asalarına hilÂller yapardı. Aynı zamanda bağa işciliğinde de mahirdi. Yani bağa işciliği (deniz kablumbağasının kabuğundan yapılan kaşık, tesbih, vb. urunler) yapardı.
SULTAN 3. MEHMET Sultan 3. Mehmet, kaşık ustasıdır. Okcuların kullandığı ozel yuzukler yapardı. Padişah, “Yuzukculer Loncası” uyesiydi. Yaptığı kaşıkların saplarını inci, mercan yakut vb. taşlarla suslerdi ve suslemecilik sanatı olan hakkaklıkta onemli bir yeri vardır. Aynı zamanda şairdir.
SULTAN 1. AHMET Sultan 1. Ahmet, kaşık ustasıdır. Okcuların kullandığı ozel yuzukler (asalar) yapardı. Bu merakı yuzunden “Kemankeşler Loncası (yani okcular- loncası)” uyesiydi. Cerkez kamcıları işlemekte ustadır. Şairdir.
SULTAN 2. OSMAN Sultan 2. Osman, saraccılığa ilgi duyardı. Bindiği atların eyerlerini kendi yapardı. Ancak ne acıdır ki bu padişah, tahtan indirilip, yenicerilerin eline gectikten sonra, son yolculuğuna eğersiz bir ata bindirilerek gitmiştir..
SULTAN 4. MURAT Sultan 4. Murat, guzel yazı yazan bir hattat ve aynı zamanda şairdir. Kemankeşlikte (okculukta) mahirdir.
SULTAN 4. MEHMET Sultan 4. Mehmet, avcılığıyla unludur. Bu yuzden “Avcı Mehmet” diye de anılır. Aynı zamanda şairdir. BestekÂrdır. Askerî marşlar yazardı.
SULTAN 2. MUSTAFA Sultan 2. Mustafa, şairdir. Husnu hat sahibidir. Ok atmada ustadır.
SULTAN 3. AHMET Sultan 3. Ahmet, hattattır. Şairdir. Fakat onu diğer padişahlardan ayıran bir yonu de hanımlar arasında gergef işlemeye meraklı olmasıdır.
SULTAN 1. MAHMUT Sultan 1. Mahmut ’un irden fazla mesleği vardır. Kantaşı uzerine muhur kazırdı. Abanoz ve fildişinden hilÂller (kurdanlar) yapardı. “HilÂl”i merak edenlere anlatayım. HilÂl, kemik ve şimşir gibi sert ağaclardan yapılan, kulak ve diş temizliğinde kullanılan, ucu sivri, arka tarafı kaşık gibi enli bir alettir. I. Mahmut, bu hilÂllerden yapardı. Mucevher işlerdi. Oymacılıkla da ilgilenirdi. Cok yonlu bir pÂdişah olan I. Mahmut, butun bu yaptıklarını pazarda sattırır, parasıyla ihtiyaclarını giderir, sadaka verirdi. Aynı zamanda şairdi.
SULTAN 3. SELİM Sultan 3. Selim, şair ve bestekÂrdır. Aynı zamanda mukemmel bir silah ustasıdır. Tufeklerin gez ve arpacıklarını ince hesaplarla cok mukemmel yaptığı icin kurşunlar hedefi şaşmıyordu.
SULTAN 2. MAHMUT Sultan 2. Mahmut, uslûp sahibi bir hattattır. Muzisyendir. Kuyumcudur. Sedef işlemeciliği yapar.
SULTAN 1. ABDULMECİT Sultan 1. Abdulmecit, modern bir ressam, Batı usûlu alafranga besteler yapan bir bestekÂrdır. Abdulaziz ’in oğlu ŞehzÂde Seyfeddin Efendi ise mahyacıdır. Ramazan mahyalarını o hazırlamaktadır. Aynı zamanda şairdir.
SULTAN ABDULAZİZ Abdulaziz, unlu bir pehlivandır. Kalaycı olduğuna dair belgeler vardır.
SULTAN 5. MURAT Sultan 5. Murat, cok iyi bir piyanisttir. BestekÂrdır. Ressamdır.
SULTAN 2. ABDULHAMİT Sultan 2. Abdulhamit, marangozdur. Bu meslekteki inceliği ve tasarımı rakipsizdir. Ayrıca kakmacılık ve susleme sanatıyla da uğraşmıştır. Amerika ’da acılan bir dunya sergisinde marangozluk ve doğramacılık dalında birincilik almıştır.
Kaynak: Time Turk
İslam ve İhsan