Hanif nedir, neye denir? Hanif kimlere denir?CÂhiliye devrinde her turlu sapıklıktan ve putperestlikten yuz cevirip Hakk ’a yonelen, Hz. İbrÂhîm ’in (a.s) dînine bağlı kalarak, yalnız bir olan Allah ’a inanan kimselere hanîf denirdi. Varaka bin Nevfel, AbdullÂh bin Cahş, Osman bin Huveyris, Zeyd bin Amr, Kuss bin SÂide gibi zÂtlar, hanîflerden bazılarıdır.
Esm bint-i Ebubekir (r.a) şoyle anlatır:
“CÂhiliye devrinde, hanîflerden Zeyd bin Amr ’ın ayakta dikilip sırtını KÂbe ’ye dayayarak şoyle dediğini işittim:
«–Ey Kureyş cemaati! Vallahi ben hÂric hicbiriniz İbrÂhim ’in (a.s) dîni uzere değilsiniz!»
Zeyd, diri diri toprağa gomulecek kızları kurtarıp hayatlarını bağışlardı. Kızını oldurmek isteyen adama:
«–Onu oldurme! Onun kulfetini ben uzerime alıyorum» der ve kızı alırdı. Kız buyuyup serpilince babasına:
«–Dilersen onu sana teslîm edeyim, dilersen ihtiyaclarını gormeye devam edeyim» derdi.” (BuhÂrî, MenÂkıbu ’l-EnsÂr, 24)
Zeyd ’deki bu merhamet duygusu, onu şirk ve kufurden muhÂfaza etmiş, “hanîf” olarak Âhirete intikÂl etmesini sağlamıştır. Rasûlullah (s.a.v) onun hakkında:
“O, kıyÂmet gununde, benimle Îs (a.s) arasında ayrı bir ummet olarak diriltilecektir” buyurmuşlardır. (Heysemî, IX, 416)
Kaynak: Dr. Murat Kaya, Mescid-i Haram ’dan 111 Hatıra, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan