Uskudar ’da bulunan 436 yıllık Şemsi Paşa (Kuşkonmaz) Camî'ne kuşlar konmuyor. İşte hikÂyesi ve sebebi…1500'lu yıllarda yaşamış olan Şemsi Paşa cok titiz bir insandır ve donemin sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa ile rekÂbet halindedir. Zaman zaman bir araya geldiklerinde hacivat ile karagoz misali birbirleri ile cekişirlermiş. Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa ’nın Sultanahmet'in hemen yanıbaşına yaptırmış olduğu, Mimar Sinan ’ın en zarîf eseri kabul goren, Edirne Selimiye Camî'nin minyaturu olarak inşa edilen camisi ile ilgili sohbet anında, Şemsi Paşa, dayanamayarak Sokullu ’ya der ki; “Efendim bir cami yaptırmışsınız. Cok hoş ama guvercinler caminizi pisletmişler!” Sokullu Mehmet Paşa da “Efendim, Allah ’ın yarattığı mahlûkattır. Normaldir, engel olamazsın olur boyle şeyler!” der. Sohbet burda kapanır.

CAMİ YAPTIRMA İSTEĞİ

Ancak, gun gelir Şemsi Paşa da kendinden bir hatıra kalmasını ister ve bir cami yaptırmak ister. Hatırına Mehmet Paşanın “Efendim cami yaptırmışsınız ama guvercinler ustune pisletmişler.” sozu aklına gelir, “Eyvah! Ne yapacağız? Duşunmeden ağzımızdan cıkan bir soz bizi ne hÂle duşurdu” der. Cozum her zaman olduğu gibi donemin en onemli mimarı Mimar Sinan'da bulunur. Şemsi Paşa Mimar Sinan ’a gider der ki; “Efendim boyle bir cumle sÂrfettik. Uzerinde kuşların ucmayacağı bir yer var mıdır?” Mimar Sinan, “Efendim var oyle bir yer!” der.

YER ARAŞTIRMASI

Mimar Sinan ilmî ve mimarî dehasını kullanarak, kısa bir araştırmadan sonra Uskudar ’da Kuzeyden ve Guneyden gelen ruzgÂrların kesiştiği bir nokta bulur. Ve bir muddet dalgaların kıyıya carpmasıyla meydana gelen titreşimleri inceler. Mimar Sinan Suleymaniye camisini yaptıktan sonra caminin icinde ses akustiğini olcen bir adamdır. Kuzey ve Guneyden gelen ruzgarların kesiştiği, dalgaların kıyıyı dovduğu bir noktada cıkan titreşim seslerinden kuşların rahatsız olacağını duşunur ve tesbit eder. Burası Boğaz ’ın kenarında kimi zaman serin, kimi zaman ılık ama hep ruzgar alan, kimi zaman kızgın dalgaların duvarlarını dovduğu bir yerdir. “İşte buraya caminizi inşa edebiliriz” der ve camiyi o noktaya yapmaya karar verirler. İşte Uskudar ’ın simgelerinden biri olan Kuşkonmaz Camînin hikayesi… Sizin de birgun yolunuz Kuşkonmaz Camii'ne duşerse uğrayıp bir namaz kılmanızı tavsiye ederiz. 1580 yılında ibadete acılan bu cami yaklaşık 436 yıldır ibadet hizmeti vermekte olup 436 yıldır bahcesine kuşlar konmamıştır.

İslam ve İhsan