Tahiyyetu'l mescid namazının onemi ve fazileti nedir? Peygamberimiz (s.a.v) mescide girip oturmadan once tum Muslumanlara ne yapmalarını nasihat ediyor?Ebû KatÂde bir gun Mescid-i Nebevî ’ye geldi. Rasûl-i Ekrem Efendimiz ’in, ashÂb-ı kirÂm arasında oturduğunu gorunce, o da gelip yanlarına oturdu. Bunun uzerine Allah Rasûlu (s.a.v), Ebû KatÂde ’ye donerek:
“–Oturmadan once iki rekÂt namaz kılmana ne mÂnî oldu?” diye sordular. Ebû KatÂde de:
“–YÂ Rasûlallah! Sizin ve cemaatin oturduğunu gordum (bu sebeple kılmadım)” dedi. Bunun uzerine Nebiyy-i Ekrem (s.a.v):
“–Biriniz mescide girdiğinde, iki rekÂt namaz kılmadan oturmasın!” buyurdular. (Muslim, MusÂfirîn, 70)
Nakledildiğine gore İmÂm MÂlik (r.a) bir gun ikindi nama­zından sonra Mescid ’e girmişti. Onun goruşune gore ikindiden sonra na­maz kılınmaz. O bakımdan namaz kılmadan oturdu. Bir cocuk ona:
“−Ey yaş­lı adam, kalk, namaz kıl!” dedi.
İmam MÂlik (r.a) kalkıp namaz kıldı. Tercih ettiği goruşu ileri surup onunla tartışmaya girmedi. Bu davranışının sebebi sorulunca şoy­le dedi:
“−«Onlara: “Rukû edin!” denildiği zaman rukû etmezler!»[1] diye tehdid edilen kimselerden olurum diye korktum!” (Kurtubî, Tefsîr, [MurselÂt, 48])
Her cÂmiye girişte, şayet kerahet vakti değilse Tahiyyetu ’l-Mescid Namazı kılmak gerekir. Cocuk, tanımadığı yaşlı zÂta bunu hatırlatıyor.
[1] el-MurselÂt, 48.
Kaynak: Dr. Murat Kaya, Mescid-i Nebevi'den 111 Hatıra, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
Mescide Girince İki RekÂt Namaz Kılmak
Tahiyyetu'l Mescid Namazı Ne Zaman Kılınır?