Mescidi Nebevi'de Efendimizin (s.a.v) ve sahabinin hayırlı işler toplandığı yerler ve isimleri...Yezîd ibn-i Ebî Ubeyd (r.a) şoyle anlatır:
“Ben, Seleme bin Ekvaʻ (r.a) ile beraber geliyordum. O, Mushaf ’ın yanındaki direğe doğru namaz kılardı. Ben ona:
«‒Ey Ebû Muslim, hep bu direğin yanında namaz kılmaya calıştığını goruyo­rum!» dedim. O da:
«‒Ben, Allah Rasûlu ’nun bu direğin yanında na­maz kılmaya ozen gosterdiğini gordum» dedi.” (BuhÂrî, SalÂt, 95; Muslim, SalÂt, 264; Ahmed, IV, 48)
Burada bahsedilen direk, UstuvÂnetu ’l-MuhÂcirîn ismiyle bilinir. MuhÂcirler onun yanında toplanırlardı. Buna UstuvÂnetu Âişe de denir. Hz. Osman zamanında coğaltılıp Medîne ’ye gonderilen Mushaf, bu direğin yanındaki bir sandığa konurdu. Nitekim Ubeydullah ibn-i AbdullÂh, Medîne Mushafı ’nın Mescid-i Nebevî ’de muhafaza edildiğini ve her sabah cemaate okunduğunu haber verir.[1]
Âişe (r.a):
“İnsanlar bu direğin fazîletini bilseler, orada namaz kılabilmek icin oklarını alıp birbirleriyle carpışırlar” demiştir.
Âişe vÂlidemiz bu direğin faziletiyle ilgili yeğeni Abdullah ibn-i Zubeyr ’e gizlice bazı şeyler soylemişti. Bu sebeple İbn-i Zubeyr (r.a) orada cok namaz kılardı. (İbn-i Hacer, Fethu ’l-BÂrî, IV, 453)
Bununla birlikte Mescid-i Nebevî ’nin her bir direğinin kendine mahsûs fazileti vardır. Her birinin yanında Rasûlullah (s.a.v) ve ashÂbı nice derin yakarışlar ve gozyaşlarıyla uzun uzun namazlar kılmışlardır. Enes (r.a) şoyle buyuruyor:
“Allah Rasûlu ’nun ashÂbının buyuklerini gordum, akşam olunca Mescid ’in direklerine koşuşurlardı.” (BuhÂrî, SalÂt, 95)
Rasûlullah (s.a.v), musluman olmak ve İslÂm ’ı oğrenmek uzere gelen heyetlerle, Mescid ’deki bir direğin yanında goruşurlerdi. Bu sebeple ona “UstuvÂnetu ’l-Vufûd: Elciler Sutunu” ismi verildi.
[1] İbn-i Şebbe, TÂrîhu ’l-Medîne, Cidde, ts., s. 7; İbn-i Kuteybe, Tevîlu muşkili ’l-Kur ’Ân, Beyrut, ts., s. 51.
TEVBE DİREĞİ Allah Rasûlu (s.a.v) uc bin asker, otuz altı suvÂrî ile hicrî 5. senenin Zu ’1-Kaʻde ayının sonlarına doğru hareket edip Kurayza yahûdîlerini yirmi kusur gun muhasara ettiler. Zu ’1-Hicce ’nin 8 ’i perşembe gunu Kurayza ’yı teslim alarak Medine ’­ye donduler.
Nebiyy-i Ekrem Efendimiz ’in haklarında hukum vermesini kabul edeceklerdi. Bu durumu, anlaşmalı oldukları sahÂbî Ebû LubÂbe (r.a) ile istişÃ‚re ettiler. O da eliyle boynuna işaret ederek hukmun olum olacağını ifade etti. Ve hemen bu yaptığına pişman oldu. Tevbesi kabul edilinceye kadar kendisini Mescid ’in direklerinden birine bağladı. (Ahmed, VI, 141)
Bu direk bugun Ravza-i Mutahhara ’nın icinde olup UstuvÂnetu Ebî LubÂbe ve UstuvÂnetu ’t-Tevbe diye anılmaktadır.
Kaynak: Dr. Murat Kaya, Mescid-i Nebevi'den 111 Hatıra, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan