Tapu ve Kadastro Mudurluğu Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin Turkoğlu, Yeni Şafak ’a 2. Abdulhamid ’in mulklerinin bulunduğu defterin restore edildiğini acıkladı. Turkoğlu, “Ortadoğu ’da 850 kaydı var. Devlet malları değil, şahsi malları. Torunları AİHM ’e başvurup hak sahibi olabilir ” dedi. 26 ulkenin tapusu da Turkiye ’de bulunuyor.
Tapu ve Kadastro Genel Mudurluğu Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin Turkoğlu devam eden kadastro calışmaları ve tapu arşivleriyle ilgili Yeni Şafak'a acıklamalarda bulundu. Turkiye'de uzun suredir devam eden kadastro calışmalarında sona gelindiğini soyleyen Turkoğlu: “Kadastro calışmalarının yuzde 97 ’si bitti. Yuzde 3'luk ihtilaflı bolge var. Bunlar da cozulmeye calışılıyor. Orman ve teror sıkıntıları olan bolgeler. Teror olaylarından dolayı gecmişte bazı koyler boşaltılmış durumda, onun icin de sıkıntı cozulemiyor" diye konuştu.

JAPONLAR DAHA COK GELİYOR

Tapu arşivleme calışmalarının da devam ettiğini belirten Turkoğlu arşivlerinde 3 bin 494 tapu ve tahrir belgesinin olduğunu soyledi. Arşivlerinde bulunan belgeleri araştırmacıların hizmetine sunduklarını soyleyen Turkoğlu “Turkiye'den ve dunyadan cok sayıda araştırmacı buraya geliyor. Amerikalı, İngiliz, İtalyan araştırmacılar calışma yapmak icin geliyorlar. Osmanlı'ya karşı en fazla ilgiyi Japon araştırmacılar gosteriyor. Turk araştırmacılardan daha fazla Japon araştırmacılar belgeleri araştırmak icin muracaat ediyorlar. 1847 yılına kadarki belgeler araştırmacıya acık, ancak 21 Mayıs 1847 yılından sonraki belgeler araştırmacıya kapalı. 21 Mayıs 1847 yılından sonra mulkiyet arazisi rejimine geciliyor. Ozel kayıtları sadece yetkilisini ilgilendirir" ifadelerini kullandı.

KUDUS'UN TAPUSU VAR

Tapu Kadastro arşivinde 26 ulkenin tapu kaydının bulunduğunun altını cizen Turkoğlu, şunları soyledi: “Osmanlı coğrafyasının hakim olduğu yerlerin tapuları Turkiye ’nin elinde. Bu tapuları ilgili devletlere sorunlarını cozmek icin veriyoruz. Makedonya'ya verdik, Yunanistan'la olan problemini bu tapu kaydı ile cozuyor. Libya'ya verdik, Tunus ile sorununu cozuyor.

Kudus ’un tapusu var. Filistin devletinin yetkililerine verdik. En son Kıbrıs ’ın tapusunu yetkililerine verdik. Suriye, Irak, Lubnan, Urdun, Suudi Arabistan, Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan, Bosna Hersek, Kosova, Balkan bolgesindeki ulkelerin tamamın tapusu Turkiye'de mevcut."

SULTAN ABDULHAMİD'İN 5 BİN 619 OZEL MULKU VAR

Abdulhamid Han'ın şahsi mulklerine ait olan ikinci nusha defterin restore edildiğini ifade eden Turkoğlu, “Abdulhamit Han'ın Ortadoğu'da, Balkanlar'da ve Anadolu'daki mulklerinin kayıtları yer alıyor. Mekke ve Medine'deki, Suriye'deki, Batı Trakya ve Balkan adalarındaki mulkleri yer alıyor. Kudus'te 146, Almus ’ta 58, Halep'te ve İstanbul'da cok sayıda mulku bulunuyor. Bunlar da genelde ciftlik tarzı yerler. Ortadoğu ’da sadece 850 kayıt var. Bunlar devlet mali değil, şahsi mallar. Torunları, İnsan Hakları Mahkemesi ’ne başvurarak bunlarda hak sahibi olabilirler. Toplamda 5 bin 619 adet kayıtlı şahsi mulku var" ifadelerini kullandı.

AYASOFYA VAKFİYESİ RESTORE EDİLDİ

En ozel ve en cok kıymet verdikleri belgenin Ayasofya Vakfiyesi olduğunu soyleyen Turkoğlu, “65 metre uzunluğunda Arapca yazılmış vakfiye, Ayasofya Vakfiyesi'nde 12 cami, aşevi, şifahane yerlerini iceriyor. Camiler icinde Ayasofya Camiî, Fatih Camiî, Zeyrek Camiî bulunuyor. Bu camilerin tek bir vakıf tarafından yonetildiği ve gelir giderinin ne olduğunu gosteren vakfiyedir. Vakfiye, rulo halinde, ahşap gul ağacından yapılan Kubur'da saklanmış. 1950'li yıllarda İngiltere gonderiliyor. Ve maalesef ilk 3 metresini calıyorlar" diye konuştu.

BELGELERİ DEPOLARDAN TURGUT OZAL CIKARTTI

1980'lere kadar arşivciliğin depoculuk mantığı ile gercekleştiğinin altını cizen Turkoğlu, “1984 ’te Turgut Ozal ’ın talimatı ile depolar acılarak tasnifleme calışması başlıyor, 2004'e kadar da devam ediyor. 2004 ’ten sonra bu belgeler araştırmaya acılıyor, ancak zamanla belgeler yıpranmaya başlıyor. Bu sebeple 2007 ’de restorasyon atolyesini kurduk ve restorasyon atolyesinde belgeleri tedaviye başladık. 2010 ’lardan sonra belgeler dijital ortama gecirildi" diye konuştu.

Kaynak: Yeni Şafak
İslam ve İhsan