Milli Eğitim Bakanı Okul Yoneticilerine Hitaben Konuşması :
“Onumuzdeki yıl okul acılışından itibaren (17 Eylul 2012 ) hicbir cocuğumuzu kılık kıyafeti sebebiyle aşağılamayınız. Onları geri gondermeyiniz. Sacı uzun diye hicbir cocuğu okuldan uzaklaştırmayınız. Oğretmenlerinin ve oğrencilerinin yanında onların sacını keserek rencide etmeyiniz. İcinde bulunduğumuz toplum anlayışı ve yaşadığımız iklim sebebiyle hic de doğru olmadığını gormelisiniz. Yeni iklim yaratmaya, cocuklarımıza da saygı gostermeye ihtiyacımız var. Onlar da biraz kendilerini gercekleştirsinler. Bırakın saclarını uzatsınlar, bazen farklı bir şey giysinler. Belki gerekirse ozel gun olarak yapabilirsiniz. Haftanın bir gunu serbest kıyafet uygulayarak durumu gozleyebilir, yeni hava yaratabilirsiniz. Cocuklarımızın okula aidiyetlerini artıracağını duşunuyorum. Genel anlamıyla kılık kıyafet yonetmeliğine uymayı size tavsiye ediyorken, ozel anlamıyla aslında cocuklarımızın yaptığı ufak tefek kacamaklara ve benzeri husulara goz yummanızın aslında siz buyukler icin daha iyi bir durum olduğunu ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.
Yukarıdaki acıklamalara baktığımızda ;
Milli Eğitim Bakanı Omer DİNCER’in gectiğimiz aylarda yaptığı bu acıklamanın oncelikle herhangi bir resmiyeti yok. Cunku kılık kıyafet yonetmeliği henuz oğrencilere sac uzatma iznini vermemektedir. Ancak Bakanın acıklamaları cok onemli. Her ne kadar bu acıklamalar oğrencilere sac uzatma konusunda tam bir serbestlik vermese de , en azından onların bu durum karşısında haklı bir yonleri olacaktır. Şoyle ki, bu acıklamalara binayen , bir oğrenci sacı uzun diye okuldan geri cevrilemeyecek ya da rencide edilemeyecektir. Okul yoneticileri kuralları uygularken , kılık kıyafet yonetmeliğine uymak zorundadır. Ancak Bakanın acıklamaları doğrultusundan olaya bakarsak, hicbir oğrenciye sacı uzun diye olumsuz muamele yapmamalılardır. Duruma bir sure goz yumulabilir , ancak uzun vadede oğrencinin kurallara uyması icin telkinde bulunulabilir.
eokul-meb.com