Altın Silsile ’den Ebû ’l-Hasan Harakānî Hazretleri ’nden hikmetli sozler.Şathiyeleriyle tanınan mutasavvıf; Ebû ’l-Hasan Harakānî Hazretleri ’nin hikmetli sozleri.
HARAKANİ HAZRETLERİ ’NİN SOZLERİ “Allah Y sizi dunyaya temiz olarak getirdi; siz de O ’nun huzûruna kirli olarak gitmeyiniz!”[1]
“Nasıl ki namaz ve oruc farzdır, îfÂsı mecbûrîdir, aynı şekilde gonulden kibri, hasedi ve hırsı bertaraf etmek de zarurîdir.”[2]
“Tandırdan elbisene bir kıvılcım sıcrasa, hemen onu sondurmeye koşuyorsun! Peki dînini yakacak olan bir ateşin, yani kibir, haset ve riy gibi kotu sıfatların kalbinde durmasına nasıl musÂade edebiliyorsun?!”[3]
“Sabahleyin kalkan Âlim ilminin, zÂhid de zuhdunun artmasını ister. Ebû ’l-Hasan ise bir kardeşinin kalbine sevinc ve neşe verebilmenin derdindedir.”[4]
“Turkistan ’dan Şam ’a kadarki sahada birinin par­mağına batan diken, benim parmağıma batmıştır; birinin ayağına carpan taş, benim ayağımı acıtmıştır; bir kalpte huzun varsa o kalp benim kalbimdir.”[5]
“İki kişinin dinde cıkardığı fitneyi şeytan bile cıkaramaz:
1) Dunya hırsına sahip Âlim ve
2) İlimden mahrum ham sofu!”[6]
Dipnotlar:
[1] Harakānî, Nûru ’l-Ulûm, s. 258. [2] AttÂr, Tezkiretu ’l-EvliyÂ, s. 629. [3] Harakānî, Nûru ’l-Ulûm, s. 239. [4] AttÂr, Tezkiretu ’l-EvliyÂ, s. 611. [5] AttÂr, s. 604. [6] AttÂr, s. 624.
İslam ve İhsan