Eyup Mezarlığı diğer adıyla Eyup Sultan Mezarlığı nerededir? Eyup Mezarlığı ’nda kimler yatıyor? Eyup Mezarlığı hakkında bilgi...Eyup Mezarlığı (Eyup Sultan Mezarlığı olarak da bilinir), İstanbul ’un Eyup ilcesinde, Halic kıyısında bulunan mezarlık.
EYUP MEZARLIĞI HAKKINDA BİLGİ Eyup semti gibi Eyup Mezarlığı da adını, Emevilerin 7. yuzyılda Konstantiniye ’ye (İstanbul) duzenlediği başarısız seferde (674–78) sancaktarlık yapan ve İstanbul surları onunde şehit duşen Ebu Eyyûb el-Ensarî ’den (r.a.) alır. Ebu Eyyûb el-Ensarî ’nin (r.a.) turbesinin burada bulunuşu ve halkın ona yakın gomulme isteği Eyup Mezarlığı ’nın meydana gelişine neden olmuştur. İstanbul ’daki en buyuk İslam mezarlıklarından biri olan Eyup Mezarlığı ’nda padişahlar, sadrazamlar, şeyhulislamlar, vezirler, kumandanlar, hanım sultanlar, saray mensupları, din, tasavvuf, ilim, fikir, sanat adamları, şairler ve halktan kişiler gomulmuştur. Eyup Mezarlığı, Halic kıyılarından, Karyağdı Bayırı ’na, tepedeki sırtlara ve oradan da Edirnekapı surlarına ulaşmıştır. Edirnekapı ile Alibeykoy ’e ulaşan yolların cevresindeki mezar taşları da Eyup Mezarlığı ’nın uzantısıdır. Halic cevresi ile sırtlarında yapılan yol calışmaları ve kamulaştırmalar buradaki mezarlara buyuk zarar vermiştir.
EYUP MEZARLIĞI TAŞLARI İstanbul ’un fethinden hemen sonra Eyup ’te olulerin gomulmesiyle mezar taşlarında toplumun duşunce yapısı ortaya cıkmıştır. Buradaki ilk mezar taşları gosterişten uzaktır. Anadolu mezar taşlarındaki ceşitlilik, burada da dikkati cekmektedir. Başlıbaşına birer sanat eseri niteliğindeki bu taşlar olunun kimliği konusunda da bilgi vermektedir.
EYUP MEZARLIĞI ’NDA DEFNEDİLENLER Eyup Mezarlığı ’nda ve yakın cevresinde Abdurrahman Paşa, Âdile Sultan, Alaeddin Ali Celebi, Ayas Mehmed Paşa, Bulak Mustafa Paşa, Cafer Paşa, Cifte Gelinler (Cifte Gelenler), Defterdar Nazlı Mahmud Celebi, Dukaginzade Mehmed Paşa, Ebu ’d-Derda, Edhem, Ferhad Paşa, Feridun Ahmed Paşa, Şair Fitnat Hanım, Zubeyde Fıtnat Hanım (şair) Hacı Beşir Ağa, Hafir, Hancerli Sultan, Bozcaadalı Hasan Husnu Paşa, Hatice Canan Hanım, Hubba Hatun, Husrev Paşa, İzzet Efendi, Ka ’b, Karabaş Ahmed Efendi, Kırımî Huseyin Efendi, Lala Mustafa Paşa, Lala Huseyin Paşa, Mahmud Ağa, Mahmud Celaleddin Efendi, Mehmed Celebi, Mihrişah Valide Sultan, Mirimiran Mehmed Paşa, Nakkaş Hasan Paşa, Pertev Mehmed Paşa, Siyavuş Paşa, Sokollu Mehmed Paşa, V. Mehmed (Reşad), Şah Sultan, Şeyhulislam Uryanizade Ahmed Esad Efendi ve Zal Mahmud Paşa turbeleri vardır.
NAKŞİBENDİLERİN GOMULDUĞU YER Eyup Tepesi ’ne cıkan yokuşun cevresinde tanınmış kişilerin mezarları vardır. Yokuşun hemen başında, 1900 ’de cihan pehlivanlığını kazanan, 1904 ’te de olen Kara Ahmed ’in demir parmaklıklı mezarı vardır.
Aynı yol uzerinde Kaşgari Murtaza Efendi Camiî cevresindeki mezarlıklarda da Turk musikisinin buyuk ustadı Zekai Dede Efendi, hattat KÂmil Efendi, Edirne tarihi yazarı Badi Ahmed Efendi, Mareşal Fevzi Cakmak gomuludur. Cakmak ’ın kabrinin yakınında Nakşi şeyhi Kucuk Huseyin Efendi ’nin kabri bulunur. Eyup Mezarlığı Nakşibendilerin gomulduğu bir yer olarak eski İstanbullular tarafından “Nakşi Tarlası” olarak adlandırılırdı.
EYUP MEZARLIĞI ’NIN YATAN İLGİNC İSİMLER KaşgÂri Tekkesi ’nden yukarıda, Karyağdı ismiyle tanınan Bektaşî Tekkesi ’ne uzanan yolun iki yanında daha eskiye inen mezar taşlarıyla karşılaşılır. Koca Sinan Turbesi yakınında Eyub Sultan Turbesi ’nin ilk turbedarı ve aynı zamanda II. Bayezit ’in tahta cıkışında ona kılıc kuşatan Şeyh Baba Yusuf Efendi ’nin, Vezir Sinan Paşa Turbesi yanında Hacı Abdullah Paşa ’nın mezarı vardır.
Ote yandan Eyup Mezarlığı ’nda gomulmenin kutsallığı inancı yeni gomu icin eski mezarların tahribi sonucunu doğurmuştur. Bu nedenle de Eyup Mezarlığı ’nda pek cok unlu kişinin mezarı kırılmış veya kaybolmuştur. Ebu ’l-Fazıl Alaeddin Efendi ’nin mezarı yerine başkaları gomulmuş, Şeyhulislam Sadi Sadullah Efendi ’nin, Ali Kuşcu ’nun mezar taşları caminin arkasında kırık olarak bulunmuş ve yerine yerleştirilmiştir.
KIRIM HAN ’I DA EYUP ’TE DEFNEDİLDİ Eyup Mezarlığı ’nda yapılan araştırmalar ortaya ilginc tarihi belge niteliğinde mezar taşlarını cıkarmıştır. Netekim Kırım ’da Bahcesaray ’da gomulu olduğu sanılan, II. Gazi Giray ’ın oğlu Devlet Han ’ın mezar taşı Eyup ’te bulunmuştur
CELLAT MEZARLIĞI YOK OLDU Eyup Mezarlığı ’nın ilginc bir bolumu de Gumuşsuyu ’na cıkan sırtlardaki cellat mezarlığıydı. Cellatlık halk arasında iyi karşılanmadığından bu işi yapanlar ayrı bir mezarlığa gomulmuşlerdir. Buradaki mezar taşları oldukca kalın ve insan buyukluğundeki taşlardan yapılmıştır.
Eyup Tepesi yakınlarındaki cellat mezarlığı bugun tamamen yok olmuştur. Normal mezarlıkla birbirine karışmış ve cok sayıda yeni donem mezarları oluşturulmuştur. Tek tuk bulunabilen cellat mezarlarının bircoğu yeni mezarların arasında kalmış, bazıları ise tahribata uğramıştır. Bazıları ise yeni mezarların yapımında kullanılmıştır.
EYUP MEZARLIĞI NEREDEDİR? - HARİTA 


İslam ve İhsan