
Osmanlı Devleti'nin 6 yuzyıldan fazla suren tarihi boyunca tahta cıkan 36 padişahın hayat hikayeleri, cizgi roman olarak yayımlandı. Padişahların hayatını cizgi romana uyarlayan ressam Yuksel Akman, kitabı hazırlarken 5 bin sayfaya yakın tarih metni okuduğunu belirterek, "Uydurma hicbir bilgi yok. Sadece savaş sahnelerini, o gunleri yaşamadığım icin hayalimi zorlayarak cizdim" dedi.
Osmanlı Devleti'nin 6 yuzyıldan fazla suren uzun tarihi boyunca tahta cıkan 36 padişahın hayat hikayeleri, Camlıca Basım Yayın tarafından cizgi roman olarak yayımlandı.
"UYDURMA BİLGİ YOK!"
Osmanlı padişahlarının hayatlarını cizgi romana uyarlayan ressam Yuksel Akman, projenin 4 yılda tamamlandığını soyledi.
Akman, "Osmanlı padişahlarının cizgi romanını hazırlarken 16 bin sayfaya yakın tarih metni okudum. Uydurma hicbir bilgi yok. Sadece savaş sahnelerini, o gunleri yaşamadığım icin hayalimi zorlayarak cizdim" dedi.
"BUTUN PADİŞAHLARI CİZGİ ROMAN HÂLİNE GETİRDİK"
Okuduğu tarih metinlerini oykuleştirip, ozetleyip cizgi roman haline getirdiğini belirten Akman, "Metin yazarlığı da bana ait. Tarihin gerceklerinden şaşmadan, uydurma bir şey koymadan tarih tarih okuyarak yazdım. Her padişahın cocukluğundan başlayıp, tahta cıkışını, saltanatı doneminde yaşananları kronolojik olarak işledim" diye konuştu.
Akman, projeye ilk başladığında on planda olan padişahlar Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Suleyman'ın hayatlarını cizgi roman haline getirdiğini ifade ederek, "Yayınevi ile tanışınca butun padişahları cizgi roman haline getirmeye karar verdik" ifadesini kullandı.
SIRADA 16 TURK DEVLETİ VAR
Hayatlarını cizgi roman haline getirmek istediği tarihi şahsiyetler arasında Mimar Sinan, Yunus Emre ve Mevlana'nın da bulunduğunu anlatan Akman, sozlerini şoyle surdurdu:
"Yalnız Mimar Sinan'ın hayatını cizgi roman haline getirebildim. Diğer şahsiyetler şimdilik kaldı. Şu anda buyuk Osmanlı denizcilerini işliyorum. Barbaros Hayrettin Paşa, Kemal Reis, Piri Reis ve Oruc Reis. Bunlar bittikten sonra Cumhurbaşkanlığı Forsu'nda yer alan 16 Turk devletinin cizgi romanını hazırlayıp, ansiklopedik olarak tek kitapta toplamayı duşunuyorum.
"TARİHİ YAŞAYARAK CİZİYORUM"
Tarihi olayları cizerken adeta o tarihi anları yaşadığını dile getiren Akman, şunları soyledi:
"Ben padişahların portresini cizerken adeta yaşıyorum. Savaş sahnelerini cizerken zaferlerde mutlu oldum, yenilgilerde gerildim ve cok uzuldum. Tekrar yukseliş devri başlayınca rahatlamalar yaşadım. Kalp rahatsızlığı da gecirdim. Belki bunda etkisi vardır. Kurgularken konsantre olmak lazım. Benim yaptığım iş aslında tek kişinin yapacağı bir iş değil. Bir ekip tarafından yapılması gerek."
"OSMANLI TARİHİ, İSLÂM TARİHİNİN SON KISMIDIR"
Her biri 64 sayfadan oluşan cizgi romanları yayımlayan Camlıca Basım Yayın Genel Yayın Yonetmeni Omer Faruk Yılmaz, gunumuzde cocukların ve genclerin buyuk bir kultur erozyonuna uğradığını belirterek, "Osmanlı padişahlarının cizgi roman şeklinde cocuklarımıza ve genclerimize oğretilmesi, geleceklerini inşa ederken sağlam temellere basmasının sağlanması icin bu seriyi hazırladık" dedi.
Yılmaz, Osmanlı tarihinin, İslam tarihinin son kısmı olduğunu vurgulayarak, "İslam kultur ve medeniyetinin son temsilcisi Osmanlılardır. Onların yaşadıkları uzun yuzyıllar denilebilir ki İslam kultur ve medeniyetinin zirvesidir. Osmanlı'yı İslam medeniyetinden ayrı duşunmek mumkun değildir. Onlar her şeylerini İslam uzere tanzim ettiler. Yaptıkları her işi İslam'ın temellerine oturtarak yaptılar" goruşunu dile getirdi.
"Cizgi romanlarda padişahların devirlerinin bir nevi panoramasını yaptık" diyen Yılmaz, sozlerini şoyle tamamladı:
"Padişahların hemen hemen her hususiyetlerini vermeye calıştık. Cizgi romanı okuyan ve takip eden bir okuyucumuza, padişahları ve devrini genel hatlarıyla tanıma imkanı sağlıyor. Amacımız cocuk, genc, yetişkin herkesin cizgi roman tadında okuyabileceği eserlerle ecdadını tanımasını sağlamaktır."
İslam ve İhsan