Alman imparatoru Ferdinand'ın buyuk itiraflarla dolu Osmanlı hakkındaki mektubu...İspanya kralı, KÂnûnî ’nin kaptan-ı deryÂsı Barbaros Hayreddîn Paşa ’nın fetih hamlelerinden nefes alamayıp musluman beldelerinde istediği zulmu icr edemeyince, buna karşılık kuru bir cesaretle Anadolu topraklarına doğru intikam seferine karar vermişti. O sıralarda KÂnûnî Sultan Suleyman HÂn ’ın Avrupa iclerinde bulunması da kendisini bu hususta bir hayli heveslendirmişti. Ancak durumu oğrenen Alman imparatoru Ferdinand, hem İspanya kralının gercekleri gorerek hareket etmesi, hem de KÂnûnî ’ye karşı kendisine bir muttefik bulabilmek gÂyesiyle ona, Osmanlı hakkında buyuk itiraflarla dolu şu mektubu yazmak zorunda kaldı:

“–Kardeşim İspanya Kralı! Duydum ki, Osmanlılar Avrupa seferinde iken sen de bu fırsattan istifÂde ile Anadolu ’ya sefere cıkacakmışsın! Doğrusu bu hareketi yerinde ve isÂbetli bulmadım. Zira ben, hayatım boyunca bizlerden birinin Anadolu ’ya sefer yaparak orada bir kaleyi veya herhangi bir yeri fethederek ellerinde tutabildiklerini gormedim. Bir muddet elde tutulabilenler de, dÂim Turkler tarafından tekrar geriye alınmışlardır. Anadolu bir tarafa, bizim memleketimizde fethettikleri yerleri bile geri alamıyoruz.

Bir duşun; nice yıldır hangi kaleyi aldık da elimizde tutabildik? Hangi şehri veya kasabayı ele gecirdik de tekrar geri vermedik? Bilesin ki, senin memleketinden cok uzak yerlerde boyle mÂcerÂlara atılman doğrusu boş işlerdir.

Yine bilesin ki, PÂdişah ve askerleri yerlerinde yok diye Anadolu ’ya sefere cıkman, kukremiş bir arslanın acık ağzına elini koyman demektir ki, boyle bir durumda bir daha elini onun ağzından asl koparamazsın! Gel, sen bu işten vazgec! Gel, bana yardım et! Eğer bana yardım etmezsen benim omrum tamamlanmış ve işim bitmiş olur. Bu da, sıranın size gelmesi demektir.”

Gorulduğu gibi KÂnûnî devri, samîmiyetle inanan ve rızÂ-yı ilÂhîyi yurekten dileyen insanlara AllÂh ’ın yardımının şanlar ve zaferler yağmuru hÂlinde tezÂhur ettiği gerceğinin bir orneğidir. Oyle ki, krallar, KÂnûnî ’nin vÂlileri hukmundeydi.

Kaynak: Abide Şahsiyetleri ve Muesseseleriyle OSMANLI, Osman Nuri Topbaş, Erkam Yayınları, 2013
İslam ve İhsan