Tarihci Hammer, Osmanlı padişahının Fransa kralına yazdığı mektup uzerine Fransa ’da dansın tam yuz yıl yasaklandığını soyluyor.Fransa kralı Francesko, Alman imparatoru Şarlken ile yaptığı bir harpte esir duşmuştu. Bunun uzerine annesi, KÂnûnî ’ye bir elci gonderdi. Elci, Francesko ’nun annesinin mektubunu takdîm etti. Annesi, oğlunu kurtarması icin yalvarıyordu. KÂnûnî ’ye “PÂdişahlar PÂdişÃ‚hı” diye hitÂb ediyordu. KÂnûnî ise, Fransuva ’ya yazdığı cevÂbî mektubunda:

«Ben ki...» diye başlayarak uzun uzun hÂkimi bulunduğu ulkeleri:

«...Âzerbaycan ’ın, Anadolu ’nun, Rumeli ’nin, Balkanlar ’ın, Karaman ’ın, Irak ’ın, Arabistan ’ın, Mısır ’ın, karaların ve denizlerin sul­t­nı Yavuz Sultan Selîm Han oğlu Sultan Suleyman HÂn ’ım.» diyerek sayıyor ve:

«Sen ki Fransa eyÂletinin vÂlisi Francesko ’sun.” beyÂnından sonra, kralların başlarına boyle bir hÂdisenin gelebileceğinin tabiî olduğunu soyleyerek onu tesellî ediyordu.

KÂnûnî ’nin cevÂbî mektupta: “Ben karaların ve denizlerin hÂk­nı­yım!” demesi, îman gucunun ve kudretinin cihÂna karşı haykırılışı demekti. Oyle ki bu guclu sadÂ, KÂnûnî devrinde hic kesilmedi. Nitekim o devirde bir ara Fransa ’da dans denilen rezÂlet yeni yeni ortaya cıkmaya başladığında bunu duyan KÂnûnî, der­hÂl Fransa kralına şu tÂlimÂtı gondermiştir:

“...İşittim ki, memleketinizde kadın ve erkeklerin dans adı altında birbirlerine sarılmak sûretiyle halk onunde ahlÂk ve hayÂya mugÂyir davrandıkları suflî bir eğlence îcÂd edilmiş! Bu rezÂletin, hem-hudud olmamız dolayısıyla memleketime sirÂyeti ihtimÂli vardır. Bu itibarla nÂme-i humÂyûnum elinize ulaşır ulaşmaz der­hÂl bu rezÂlete son verile! Aksi hÂlde bizzat gelip o rezÂleti kaldırmaya elbette muktedirim.”Tarihci Hammer, bu mektup uzerine Fransa ’da dansın tam yuz yıl yasaklandığını kaydetmektedir.

Kaynak: Abide Şahsiyetleri ve Muesseseleriyle OSMANLI, Osman Nuri Topbaş, Erkam Yayınları, 2013
İslam ve İhsan