İslÂm Vahdetini Tesis Eden Eşsiz ve Cilekeş Cihangir, HÂdimu ’l-Harameyni ’ş-Şerîfeyn Yavuz SultAn Selîm Han (1470-1520) kimdir? İşte kendi ağzından cevabı...Dokuzuncu Osmanlı pÂdişÃ‚hıdır.
Daha şehzÂdeliğinde, kendisine devrin en seckin Âlimleri tarafından dîn ve fen ilimleri ikmÂl ettirilmiştir.
İdÂreciliğe Trabzon vÂliliği ile başlamış, devlet hayatının bu ilk safhasında bile muslumanlara hayranlık ve rahatlık; duşmanlara ise, muheykel endÂmı ve muthiş irÂdesi ile korku ve dehşet vermiştir. Daha o esnÂda Gurculer uzerine uc sefer yapmış, fethettiği yerlerdeki butun Gurculer ’in hidÂyetine vesîle olmuştur.
Yavuz, Trabzon ’un İran ’a yakınlığı sebebiyle, ŞÃ‚h İsmÂil ’in ummet hakkındaki menfur emellerini cok iyi biliyordu. Ona karşı koklu ve muessir tedbirler almanın mecbûriyetini daha şehzÂdeliğinde kavramıştı. Fakat Şah İsmÂil ’le mucÂdelenin -kendisi icin- şehzÂdelik sıfat ve salÂhiyetleri ile mumkun olmayacağını duşunerek bir an once Osmanlı tahtına gecmek ihtiyacını hissetmişti.
Bu sebeple kardeşleri ŞehzÂde Ahmed ve ŞehzÂde Korkut ’u bertaraf ederek 1512 ’de Osmanlı Sul­t­nı oldu.
"ZALİMLERE EVLADIM OLSA DAHİ MERHAMET ETMEYECEĞİM"
Onun, tahta dÂvet edilip İstanbul ’a geldiğinde yeniceri ocağının ileri gelenleri ve devlet ricÂline p­di­şah olmadan az evvel yaptığı şu konuşması, gonlundeki gercek niyeti, fedÂkÂrlık ve cileye tÂlip oluşunu ne guzel aksettirir:
“Ben p­di­şah olursam, İslÂm birliği yolunda ciddiyetle yuruyeceğim; hatt Mevl ruhsat verirse, Hind ve Tûran ’a gideceğim ve doğuda da batıda da i‘lÂ-yı kelimetullÂh ’a calışacağım. ZÂlimlere, evlÂdım olsa dahî merhamet etmeyeceğim. Zamanımda rahatlık olmayacak, ahÂlîye tasallut edilmeyecektir. İşte benim hÂlim!.. Biraderim ise, rahatı sever ve yumuşak bir tabîatı vardır. Eğer seferden korkmaz ve cileye tÂlip olursanız, bana bey ’at ediniz! Aksi hÂlde sultanlık icin kardeşim ŞehzÂde Ahmed ’i tercih ediniz ki, onun zamanında rahat ve safÂnızla meşgul olursunuz!..”
Kaynak: Abide Şahsiyetleri ve Muesseseleriyle OSMANLI, Osman Nuri Topbaş, Erkam Yayınları, 2013
İslam ve İhsan