Hazret-i Âdem ve Havv (a.s) cennetten neden cıkarıldı. Ayetlerle kısaca Hazret-i Âdem ve Havv ’nın (a.s) cennetten cıkarılması...Allah TeÂl ’nın kullarını imtihan etmesi, Hazret-i Âdem ’in yaratılmasıyla başlamıştır. İlk olarak Hazret-i Âdem ’e secde emri ile melekler imtihan edilmiş oldu. Butun melekler bu imtihÂnı kazandılar. Cunku onlarda nefsÂnî temÂyuller mevcut değildi. Şeytan ise secde emrine karşı isyan ederek imtihanı kaybetti. Cunku o, kendisinde "nefs" bulunan cinnîler tÂifesindendi.
HAZRET-İ ÂDEM VE HAVV ’NIN CENNETTEN CIKARILMASI CenÂb-ı Hak, Hazret-i Âdem ve eşi Havv ’yı İblis ’le imtihÂna tÂbî tuttu. Bu imtihanın gercekleşmesi icin de İblis ’e fırsat verdi. Allah -celle celÂluhu- cennetteki bir ağacın meyvesine yaklaşmayı Hazret-i Âdem ve Hazret-i Havv ’ya yasaklamıştı. İnsanı Allah ’ın emrine tÂbî olmasını engellemeye calışan nefis, insanla ilk mucÂdelesine şeytanın vesvesesiyle cennette başladı. Şeytanın arzu ve isteklerini, Hazret-i Havv ’yı vÂsıta kılmak suretiyle Hazret-i Âdem ’e kabul ettirmeye calıştı. Şeytan ise, vazîfesi gereği her ikisini de kandırabilmek icin turlu hîleler yapmaktaydı:
"Derken şeytan, kapalı olan ayıp yerlerini birbirine gostermek icin onlara vesvese verdi. Rabbiniz size bu ağacı: ‘Meleklerden olursunuz veya (cennette) ebedî kalanlardan ’ olursunuz diye yasakladı. dedi." ( ’rÂf, 20)
"Ve onlara: ‘Ben gercekten size oğut verenlerdenim... ’ diye yemîn etti." ( ’rÂf, 21)
"Boylece onları hîle ile aldattı. (Onlar) ağacın meyvesini tattıklarında ayıp yerleri kendilerine gorundu. Uzerlerini cennet yapraklarıyla ortmeye başladılar. Rabbleri onlara: ‘Ben size o ağacı yasaklamadım mı? Ve şeytan size apacık bir duşmandır demedim mi? ’ diye nid etti." ( ’rÂf, 22)
Hazret-i Âdem ve Havv ’nın yasak meyveye yaklaşması, onların nefs imtihanı ile karşı karşıya bulunmaları sebebiyledir. Şeytanın kendilerinden Âdet oc almak icin yapmış olduğu hîleye kanan Hazret-i Âdem ile eşi Hazret-i HavvÂ, bu aldanıştan sonra buyuk bir pişmanlıkla hemen İblis ’i terkettiler ve meleklerin yollarını tercîh ederek tevbe ettiler:
"Dediler ki: Ey Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik.. Eğer sen bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyÂn edenlerden oluruz." ( ’rÂf, 23)
Allah TeÂlÂ, tevbe etmeleri sebebiyle onların kendilerine ve nesillerine kurtuluş yolunu şoyle gostermiştir:
"Ey Âdem oğulları! Size ayıp yerlerinizi ortecek bir giysi, suslenecek bir elbise yarattık. Takv elbisesi... İşte o daha hayırlıdır..." ( ’rÂf, 26)
"Ey Âdem oğulları! Şeytan, ayıp yerlerini kendilerine gostermek icin elbiselerini soyarak ana ve babanızı cennetten cıkardığı gibi sizi de aldatmasın!..." ( ’rÂf, 27)
Bu Âyetlerde, insanın ayıplarını ve eksiklerini ortmede bilinen giysilerin yeterli olmadığına, esas elbisenin kalbi ve gonlu menfî duygu ve duşuncelerden koruyan ve kulun Allah ’a karşı mesuliyetini idrak etmesini sağlayan bir "takv elbisesi"ni kuşanması gerektiğine işÃ‚ret edilmektedir.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş/ Nebiler Silsilesi - 1
İslam ve İhsan
Hazret-i Adem Peygamber'in Hayatı
Şeytan İnsanoğluna Nicin Duşmandır?