
Ahmet Davudoğlu, fıkıh ve hadis alimi. Son devirde yetişen din adamlarındandır. 1967 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Konya ’da acılan İl Muftuleri Semineri'nde laikliğe aykırı konuştu iddiası ile hakkında acılan dava neticesinde 1 yıl ağır hapis cezasına carptırılmıştır.
Fakir bir ciftci ailesinin cocuğudur. Babası Hasan Efendi'dir. 1912 yılında Bulgaristan ’ın Şumnu vilayetine bağlı Kalaycı koyunde doğmuştur. 1983 yılında İstanbul ’da hayatını kaybetmiştir.
ŞUMNU'DAN EZHER'E EĞİTİM YOLU
İlk tahsilini doğduğu yerde, orta tahsilini koyune yakın Ekizce koyunde bitirmiştir. Babası dini ilimlere ve alimlere son derece bağlı olduğundan onu orta tahsilinden sonra Şumnu ’daki Nuvvab Mektebi'ne gondermiştir. Nuvvab Mektebinin 4 yıllık orta, 5 yıllık lise, 3 yıllık yuksek kısmını bitirmiştir. 1936 yılında iki arkadaşı ile birlikte ihtisas icin Mısır ’a gitmiştir. Orada 5 yıl kadar kalıp Ezher Universitesi'nin İslam Hukuku bolumunu bitirmiştir.
1942 yılında Bulgaristan ’a donup, Nuvvab Mektebinin lise ve yuksek kısımlarına oğretim uyesi olarak tayin edilmiştir. 1944 yılında Bulgaristan Ruslar tarafından işgal edilip, hukumet idaresi komunistlerin eline gecmesinden sonra, mektep muduru istifa etmiş, yerine Ahmed Davudoğlu tayin edilmiştir.
AĞIR İŞKENCELERE MARUZ BIRAKILDI
2 yıl grevci talebelerle uğraşarak vazifesini surduren Davudoğlu, komunist kumandanı tarafından gizlice Turkiye casusluğu iftirası ile tutuklanmıştır. Casus şebekesi kurmak ve işletmekle itham edilen Davudoğlu, yargılanmak uzere Sofya ’daki Divan-ı Harbe gonderilmiştir. Ağır ve işkenceli şartlar altında 17 gun sorguya cekildikten sonra Sofya idaresine teslim edilmiştir. İşkence ve yeni soruşturmalardan sonra, diğer tutuklularla birlikte Rosista Vadisindeki toplama kampına gonderilmiştir. Bu kampta 4-5 ay kadar koleler gibi calıştırılan Davudoğlu, hastalığı sebebiyle tahliye edilmiş ve Şumnu ’daki Nuvvab Mektebi Mudurluğu vazifesine iade edilmiştir. Bir vesile ile mudurlukten istifa ederek, bir kac sene oğretmenlik yapmıştır.
TURKİYE'YE GOC ETTİ
Şumnu idaresinin baskısı ve guc şartlar altında vazifesini surduren Davudoğlu, Turk konsolosluğuna muracaat ederek iltica isteğinde bulunmuştur. Aylarca uğraşıp bekledikten sonra 1949 yılının sonunda 4 kişilik aile fertleriyle birlikte Turkiye ’ye goc etmesine izin verilmiştir.
TURKİYE'DEKİ GOREVLERİ
İstanbul Yedikule ’deki Kucukefendi Camiine imam ve hatip tayin edilmiştir. Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığında gezici vaiz olarak vazife almıştır. Bu vazifede 8 ay kaldıktan sonra Bursa Orhangazi Muftuluğune tayin edilmiştir. 3 yıl sonra kendi isteği uzerine İstanbul Fatih Camii Kutuphanesi memurluğuna, bir muddet sonra da kutuphane baş memurluğuna getirilmiştir. Fatih Kutuphanesi Suleymaniye Kutuphanesine ilhak edilince, Davudoğlu oranın memuru olmuştur. Aynı zamanda İstanbul İmam-Hatip okulunda ders okutmuştur. 1959 yılında İstanbul Yuksek İslam Enstitusunun acılması uzerine bu okula oğretim uyesi ve mudur yardımcısı olarak tayin edilmiştir. 10 yıl muddetle Arap Dil ve Edebiyatı oğretmenliği yapmıştır. Bir kac sene mudur başyardımcılığı ve mudur olarak vazife yapmış, emekli olmuştur.
MEZHEPSİZLİK FİTNESİNE KARŞI MUCADELESİ
Zamanımızın ilim adamlarından olan Ahmed Davudoğlu, Bulgarca ve Arapca bilmektedir. İslamiyeti iceriden yıkmaya yonelik, dinde reformculuk ve mezhepsizlik fitnesine karşı durmuştur. Bu fikirleri ortaya atan Cemaleddin-i Efgani, Muhammed Abduh ve onların yolunda giden gunumuz mezhepsizlerine ilmi cevaplar vermiştir. Boyle kimselerin yeterli dini tahsil gormediklerini, etrafın propagandalarına aldandıklarını yazılarında belirtmiştir.
ESERLERİ
Ustat Ahmed Davudoğlu Hoca hayatı boyunca Muslumanlara yol gosterecek, Turkiye icin cok onemli eserlere imza atmıştır. İslÂm alemine kazandırdığı eserler ust uste konulduğunda kendi boyunu aşmıştır. 36 cildi aşkın eseri yazmış, şerh ya da tercume etmiştir.
Bu sırada Ustadın yazmadığı halde kendi adına yazılmış gibi yayınlanan eserler de olmuştur. Bu konuda hukuki girişimler devam etmektedir. Ustadın aşağıda yazılı eserler haricinde kitabı yoktur.
Buluğu ’l-Meram (Selamet Yolları) Tercumesi Sahih-i Muslum Tercume ve şerhiMevkûfÂt Tercumesi Reddu ’l-Muhtar (İbn-i Âbidîn) TercumesiOlum Daha Guzeldi (HatırÂtı)Dini Tamir Davasında Din TahripcileriKur ’an-ı Kerîm MeÂli
İslam ve İhsan