
Hilye-i şerif ilk kimin tarafından yazıldı?HAFIZ OSMAN'ıN TALEBELERİNİ YETİŞTİRMEDE GOSTERDİĞİ GAYRET
Husn-i hatta mustesn bir kemÂle ulaşan HÂfız Osman, her hattat gibi herhangi bir maddî karşılık almaksızın talebe yetiştirirdi. Kendisinden icÂzet alan bircok hattat vardır. Onun talebelerinin yetişmesi icin gosterdiği gayret ve himmet ise pek meşhurdur:
Bir gun talebelerinden derse iştirÂk etmemiş bulunan birine dersten sonra yolda rastlamıştı. Tatlı bir dille merak icerisinde sordu:
“–EvlÂdım! Nicin derse gelmedin?”
Hocasını karşısında gorup utanan talebe, mÂzeretini beyÂn etti. Sebebin gÂyet gecerli olduğunu goren HÂfız Osman, hemen hayvanından indi ve hem arkadaşlarından geri kalmaması, hem de meşkten soğumaması icin yolun kenarında o talebesine ders verdi.
HİLYE-İ SAADET İLK DEFA HAFIZ OSMAN TARAFINDAN YAZILDI
Hazret-i Peygamber -sal­lÂl­l­hu aleyhi ve sellem- ’in yazıyla resmi demek olan “hilye-i saÂdet”, ilk defa HÂfız Osman tarafından yazılmıştır. Kendisi, bunu ruyÂsında Hazret-i Peygamber -sal­lÂl­l­hu aleyhi ve sellem- ’in emir buyurması uzerine yazdığını beyÂn etmiştir. Meşhur “DelÂil-i HayrÂt” adlı eserin hattatı da HÂfız Osman ’dır.
Ortaya koyduğu bircok eser yanında 25 Mushaf-ı Şerîf yazmış bu­lu­nan HÂfız Osman, Âhir omrunde felc hastalığına tutuldu. Ancak lûtf-i ilÂhî ve tabiplerin guzel bakımı neticesinde hastalık hafif olarak devam etti ve HÂfız Osman ’ın hattında herhangi bir guzellik kaybı olmadı. Bu şekilde gecen uc yılın ardından Âdeta CenÂb-ı Hakk ’ın:
“Rabbine don!” emrine imtisÂlen ebedî Âleme hicret eyledi.
Defninden sonra imam efendi kendisine telkin vermeye başlayınca, orada bulunan meczup SipÂhî Dede şoyle haykırdı:
“–Efendi! Sen hic zahmet cekme! Bu merhûmun işi tamamdır. Bilesin ki o, lÂyık olduğu makama coktan vardı bile. Artık Hak TeÂlÂ, bizleri şefÂatine nÂil eyleye!..”
RahmetullÂhi aleyh!
Kaynak: Osman Nuri Topbaş / Osmanlı, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan