İslam tarihinde ilk halife nasıl secildi? Hz. Ebubekir (r.a.) nasıl halife oldu? Kısaca Hz. Ebubekir ’in (r.a.) halife secilmesi.Resûl-i Ekrem ’in vefatından sonra Ensar, Sa ’d bin Ubade ’yi -radıyallahu anh- reis tayin etmek uzere “Sakıyfe”de toplanmışlardı. Hz. Omer ’i -radıyallahu anh- daha Resûl-i Ekrem ’in hÂnesinde iken cağırmışlardı.
Hz. Ebûbekir ve Omer, Ubeyde -radıyallahu anh- ile birlikte Sakıyfe ’de ictim eden Ensar ’ın yanına vardılar.
HZ. EBÛBEKİR ’İN (R.A.) HALİFELİK İCİN TAVSİYESİ Hazrec kabîlesi, Sa ’d bin UbÂde ’yi -radıyallahu anh- tayin ile ona bey ’at etmek istiyorlardı. Ensar hatîbi:
-“Biz ilÂhi davanın yardımcıları EnsÂrız. Siz muhacirler bizim icimizde bir tÂifesiniz. Bizi kokumuzden bir tarafa atmak, bizi bu işten butun butun uzaklaştırmak mı istiyorsunuz?” dedi.
Hz. Omer -radıyallahu anh- cevap vermek istediyse de Hz. Ebûbekir -radıyallahu anh- geri cekti, kendisi merdÂne metÂnetiyle ilerleyerek soze başladı:
-“Ey Ensar! Siz kendi namınıza yÂd ettiğiniz fezÂili hÂizsiniz. Fakat hakikat şudur ki, Araplar Kureyş ’in riyÂseti ve hukumeti etrafında toplanırlar. Bu işi başkasına vermezler, size bir iki zattan birisini intihab etmenizi tavsiye ediyorum” dedi. Bir eliyle Hz. Omer ’i diğer eliyle Hz. Ebû Ubeyde ’yi tuttu. İkisini ileri surdu ve aralarında durdu.
Hz. Ebûbekir ’in -radıyallahu anh- sozleri cemaati ikaz etti. Bu sûretle takip olunacak hatt-ı hareketi gostermiş oldu.
Hz. Omer, Hz. Ebûbekir ’in kendisini namzet gosterdiğini duyar duymaz Âni bir fikirle “İcinde Hz. Ebûbekir gibi bir zat bulunan bir cemaatin riyasetine gecmeyi kat ’iyyen kabûl edemeyeceğini” soylemiş ve munakaşa esnasında Hz. Ebûbekir ’e:
-“Elini uzat sana bey ’at ediyorum” demişti.
Hz. Ebûbekir ’in elini eline alarak ona bey ’at eylemiş ve Hz. Ebû Ubeyde, Osman, Abdurrahman bin Avf -radıyallahu anh- de bey ’at etmiş ve butun cemaat de bey ’at eylemiş yalnız Sa ’d bin UbÂde -radıyallahu anh- bey ’at etmemişti.
HZ. EBÛBEKİR ’İN (R.A.) HALİFE OLDUKTAN SONRAKİ İLK HUTBESİ Hz. Ebûbekir ’in bu intihabı tam manasıyle meşrû bir intihab idi. Hz. Ebûbekir -radıyallahu anh- minbere cıktı ve ilk nutkunu soyledi:
“Ey nÂs!..
Sizin en iyiniz olmadığım halde sizin başınıza gecmiş bulunuyorum. Vazifemi yollu yolunda îf edersem bana yardım ediniz. Yanılır isem bana doğru yolu gosteriniz. Doğruluk emÂnet, yalancılık hiyÂnettir.
İcinizdeki zaîf hakkını alıncaya kadar nazarımda kuvvetlidir. İcinizdeki kuvvetli de, ondan başkasının hakkı alınıncaya kadar zaîftir.
Bir millet Allah -celle celÂluhu- yolunda cihaddan fÂriğ olursa o millet zillete dûcÂr olur. Bir millette fenalık revac bulursa butun millet belÂya uğrar. Ben, Hz. Allah ’a ve Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- ’e itaat ettikce siz de bana itaat ediniz.
Ben Hz. Allah ve Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- ’e isyan edersem sizin bana itÂatınız lÂzım gelmez. Haydi namazınıza, Allah TeÂl cumlenizi rahmetine lÂyık kılsın.”
Kaynak: Mahmud Sami Ramazanoğlu, Altınoluk Dergisi, Mayıs-2015.
İslam ve İhsan
HZ. EBUBEKİR ’İN (R.A.) BAZI SOZLERİ - VİDEO