İnsanlığın savaşı yendiği yerde, onlar herkes gibi olmediler. Oyle guzeldi ki gittikleri yerler, bir daha donmediler. Nice kefensiz kahraman, sahibini arayan mektuplar duruyorlar, orada… Canakkale, imanın imkÂnı yendiği yer…Din u devlet yolunda can alıp can verenlere, nefsi yere serenlere ve dahi bunun karşılığında cennetten gul derenlere selam olsun. Cağ acıp cağ kapayan, hilale saldıran haclıya goğus geren, Canakkale ’de zaferi goren erenlere ve alperenlere selam olsun. Bizden selam, sizden kelam ey azizan! Buyurun sohbet sofrasına…
- Bize bu toprakları vatan yapan, al kanından hurriyet guneşi doğan, zulmu imanıyla boğan şehit ve gazilerimize rahmet olsun; kabirleri nurla dolsun! Tarihin altın yapraklarını zaferlerle susleyen atalarımızdan Allah razı olsun!
- Yine coştun akıl kardeş. Zaten girişte de “nefsi yere serenlere” diyerek bana taş atmayı unutmadınız. Arkadaşlar, siz savaşı ne kadar seviyorsunuz, anlamakta gucluk cekiyorum. HÂlbuki şair ne demiş? “Gok mavi, başak sarışın;/ Tadı ne guzel barışın.”
- Akıl dostumuz ne guzel anlattı. Şehit ve gazilerimizi rahmetle yÂd ediyoruz. Bu arada bir konuyu duzeltelim nefis kardeş. Biraz once soylediğiniz şiir cok guzel ama o dortluğun tamamı şoyle:
“Gok mavi, başak sarışın;
Tadı ne guzel barışın.
Fakat ey yurt bin savaş,
Değer senin bir karışın!”
- Doğru dersin gonul dostum. Allah Arif Nihat Asya şairimizden razı olsun. Yiğitlerin sınırda nobet tuttuğu gibi şairler de millî kultur cephesinde nobet tutmalı. Nefis kardeş, kitaplardan oğrendiğime gore savaş geleneğimizde şu safhalar vardır: Once duşmana Musluman olması teklif edilir, kabul etmezse teslim olup vergi odemesi istenir. Bu iki şart kabul edilmezse savaşa girilir.
- Dostlar, aslında bizler de yani gonul, nefis ve akıl olarak birbirimizle mucadele hÂlindeyiz. Ozellikle nefis kardeş, bizimle tamamen zıt tarafta duruyor. Hoş, akılla da tartıştığımız oluyor ama sonunda bir noktada anlaşabiliyoruz. Peygamber Efendimiz bir savaştan donerken, nefsi kastederek, kucuk savaştan buyuk savaşa yonelmemiz gerektiğini buyurmuştu.
- Ne yani derdiniz beni oldurmek mi?
- Olur mu nefis kardeş? Haksız yere birini oldurmek butun insanlığı oldurmek gibidir. Biz, seni belli sınırlar icinde tutmaya calışıyoruz. Atalarımızın, “Deveyi yardan atan bir tutam ottur.” dediği gibi sen, kucucuk bir menfaat icin bizi ateşe atmaya calışıyorsun.
- İyi ya işte! Ustadımız Mevlana ne diyordu? “Hamdım, piştim, yandım.” Siz de ateşte pişer ve olgunlaşırsınız!
- Helal olsun nefis kardeş! Gonul dostumuzun anlattıklarını nasıl da işine geldiği gibi yorumladın? Hem bizi ateşe gonderip kendin o ateşte ısınacağını duşunuyorsan cok yanılırsın.
- Nasıl yanılırmışım?
- Yahu biz ateşe girersek sen de girersin. Onun icin biraz akıllı ol!
- Dostlar, soze nasıl başladık, konu nereye gitti? Gordun mu nefis kardeş? Biz şehitlerden, gazilerden bahsederken sen bizi nerelere goturdun? Har zaman boyle yapıyorsun yine de sen bilirsin. Evet, elimizden geldiği kadar barıştan yana olmalıyız. Peki, duşman birleşip ustumuze gelirse ne yapacağız?
- Durduk yerde “duşman duşman” deyip de adamların aklına iş duşurmeyin kardeşim! Şurada ne guzel yaşayıp gidiyoruz işte.
- Doğru dersin nefis kardeş! Atalarımız da yoksul ama mutlu bir hayat suruyormuş. Ne dertleri varsa butun dunya bir olup Canakkale ’ye dayanmışlar. Karadan, denizden, havadan hucuma başlamışlar. Yiğitler de canını dişine takıp torunlarının ve yarınlarının huzuru icin cıkmışlar er meydanına.
- Can alıp can vermişler. Coğu şehadete ermişler. Guzel bir alışveriş yapmışlar. Şehit olanlar cennete cıkmışlar, geride kalanlar da cennet vatanda yaşamaya devam etmişler.
- Canakkale ’de 250 bin yiğidimiz şehit olmuş. Bir o kadar da duşmanın kaybı var tabii. Geldikleri gibi gidememişler. Ancak canlarını bırakanların gitmelerine izin verilmiş. Tabii nereye gittikleri de malum! Aziz dostlar! Ben diyorum ki; şehit ve gazi torunu 250 bin genc, ilim ve teknikte ilerlemek icin olurcesin gece gunduz calışsa duşman bize saldırmayı aklından bile geciremez.
- Hah işte, aynen boyle yapmalıyız. İlimde teknikte ilerlemek varken savaşa ne gerek var kardeşim?
- Goruyor musun burada anlaştık nefis kardeş? Fakat şimdi soz ver. Calışmaya gayret eden genclerin akıllarını boş işlerle karıştırmayacaksın!
- Aziz dostlar, bu dunyada ya inancımızın emrine uyup calışarak rahat ederiz ya da duşmanın zulmune razı oluruz. Tarihten ders alıp dinimizin, vatanımızın ve kardeşliğimizin kıymetini bilelim. Duşman, duşmanlığından vazgecmez; biz de kardeşliğimizden ve imanımızdan vazgecmeyelim. Unutmayalım, Canakkale imanın imkÂnı yendiği yerdir. HÂsılıkelÂm gonullerde muhabbet gulleri acsın, mis kokusu yuvamızı ve yurdumuzu kaplasın. Yollarımız huzura cıksın, ırmaklarımız dostluk denizine aksın. Gokyuzunden bayrağımız inmesin, semalarda ezan sesi dinmesin! Allah birliğimizi, dirliğimizi kavi eylesin! Şu yalan dunyada rızasına uygun ve hur olarak yaşamayı, buradan imanla gocmeyi nasip eylesin! Âmin…
YALIN KILIC HİLAL GİBİ DOĞANLAR USTUNE ‘Allah! ’ nidÂları kaplarken arşı,
Bir destan yazdılar dunyaya karşı.
Cepheler soylerken şehÂdet marşı,
Yucelerden bir cığ gibi koptular,
Gumbur gumbur zulme vuran kalptiler.
Hakk ’ın rızasını secti yiğitler,
Yurt icin canından gecti yiğitler,
Zafer kapısını actı yiğitler,
Sermest olup goğe kanat cırptılar,
Bir karışın bin canla olculmez Canakkale,
Yer yerinden oynasa gecilmez Canakkale!
Vuruştular, cenkle sırdaş oldular,
Sonunda ecelle kardeş oldular,
Ufukta sonmeyen guneş oldular,
Yiğittiler, erendiler, alptiler,
Şanlı On Sekiz Mart destanlarında,
Kukrediler zafer meydanlarında,
Allah ’a adanan al kanlarında
Toprağı yoğurup vatan yaptılar,
Bugun kandan, dumandan secilmez Canakkale,
Yer yerinden oynasa gecilmez Canakkale!
İman cephesinde sıradağdılar,
Yalın kılıc hilal gibi doğdular,
Yalnızca Allah ’a boyun eğdiler,
Mazluma dost, zalimlere sarptılar,
Yuz binlerce şehit ateş hattında,
Gul actılar tekbir nakarÂtında,
Şehit yazıldılar Allah katında,
Ana bilip ak toprağı optuler,
Turk ’un namus muhrudur, acılmaz Canakkale,
Yer yerinden oynasa, gecilmez Canakkale!
Kaynak: Bestami Yazgan, Altınoluk Dergisi, Sayı: 433
İslam ve İhsan