İsnÂaşeriyye ’nin altıncı, İsmÂiliyye ’nin beşinci imamı, Ca‘ferî fıkhının kurucusu Cafer-i Sadık Hazretleri ’nden hikmetli nasihatler.CÂfer-i SÂdık Hazretleri ’nin hikmetli nasihatlerinden birkacı.
CAFER-İ SADIK HAZRETLERİ ’NDEN HİKMETLİ SOZLER “Eğer bir gunah işlersen, hemen istiğfÂr et!.. Sakın gunahta ısrar etme!”[1]
“Şu dort şeyin azı da coktur: Ateş, duşman, fakirlik, hastalık.”
“Allah TeÂl dunyaya şoyle vahyetti:
«Ey dunya! Bana hizmet edene sen de hizmet et! Sana hizmet edeni ise (kendi işlerinde calıştırıp) yor ve yıprat!»”[2]
Sinek Neden Yaratıldı? Bir gun Halîfe Mansûr ’un yuzune bir sinek kondu. Mansûr, her ne kadar sineği kovdu ise de bir turlu onu uzaklaştırmaya muvaffak olamadı. O sırada CÂfer-i SÂdık -rahmetullÂhi aleyh- geldi. Halîfe Mansûr ona:
“–Ey İmÂm! Allah TeÂl sineği nicin yarattı?” diye sordu.
CÂfer-i SÂdık -rahmetullÂhi aleyh-:
“–Onunla zÂlimleri zelil kılmak icin!” buyurdu.[3]
Faiz Neden Haram? CÂfer-i SÂdık Hazretleri ’ne:
“–Allah TeÂl fÂizi nicin haram kıldı?” diye sorulunca şu cevÂbı verdi:
“–İnsanlar birbirlerini ihsanlarından mahrum bırakmasın ve birbirlerinden yardımı esirgemesinler diye!”[4]
SufyÂn-ı Sevrî Hazretleriʼnin şoyle dediği nakledilmiştir:
CÂfer-i SÂdık Hazretleri ’nin yanına vardım. Ona:
«–Ey RasûlullÂh ’ın mubÂrek torunu, bana tavsiyede bulun.» dedim. Şoyle buyurdu:
«–Ey SufyÂn!
- Yalancının muruvveti olmaz.
- Hasetci kimse rahat yuzu goremez.
- Cimrinin dostluğu olmaz.
- Duygusuz kimsenin kardeşliği yoktur.
- Kotu ahlÂklı kimsede efendilik olmaz.»
Ona:
«–Ey RasûlullÂh ’ın mubÂrek torunu, bana daha fazla tavsiyede bulun.» dedim. Şoyle buyurdu:
«–Ey SufyÂn!
- Haramdan geri dur, Âbid olursun.
- AllÂh ’ın sana nasîb ettiği kısmete rÂzı ol, (AllÂh ’a gonulden teslim olan) bir musluman olursun.
- İnsanların seninle nasıl arkadaş olmalarını istiyorsan, sen de onlarla oyle samimî arkadaş ol, o zaman (gercek) bir mu ’min olursun.
- GunahkÂr ile duşup kalkma; yoksa sana kendi cirkin hÂllerini oğretir. Nitekim bir hadîs-i şerîfte;
“Kişi dostunun dîni uzeredir. Onun icin her biriniz kiminle dostluk ettiğine dikkat etsin!”[5] buyrulmuştur.
- İşini Allah ’tan korkan takv sahibi sÂlih kişilerle istişÃ‚re et!»
CÂfer-i SÂdık Hazretleri ’ne tekrar:
«–Ey RasûlullÂh ’ın mubÂrek torunu, bana daha fazla tavsiyede bulun.» dedim. Şoyle buyurdu:
«–Babam beni uc şeyle terbiye etti. Bana dedi ki:
- Oğlum! Kotu arkadaşla beraber olan, selÂmette olmaz.
- Kotu yerlere girip cıkan, tohmet altında kalır.
- Diline sahip olmayan, pişman olur!»”[6]
Dipnotlar:
[1] HÂnî, el-HadÂik, s. 130. [2] Ebû Nuaym, Hilye, III, 194. [3] Ebû Nuaym, Hilye, III, 198; İbnu ’l-Cevzî, Sıfatu ’s-Safve, I, 392. [4] Zehebî, TÂrîhu ’l-İslÂm, IX, 92. [5] Ebû DÂvûd, Edeb, 16/4833. [6] İbn-i Hacer el-Heytemî, ez-ZevÂcir, I, 28; HÂnî, el-HadÂik, s. 130-131.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Cafer-i Sadık (rahmetullahi aleyh) Erkam Yayınları
İslam ve İhsan