Hz. İbrahim (a.s.) Allah'a nasıl dost olmuştur?CenÂb-ı Hak; Hazret-i İbrÂhim, Hazret-i İsmÂil ve HÂcer vÂlidemizi, oyle buyuk imtihanlardan gecirmiştir ki, nihÂyetinde onlar birer teslîmiyet Âbidesi olarak tÂrihe gecmişlerdir. CenÂb-ı Hak bir mukÂfÂt olarak onların teslîmiyetteki ihlÂslarını, umre ve hac ibÂdetleriyle ebedîleştirmiştir.
AllÂh -celle celÂluhû- Hazret-i İbrÂhim ’i dost edinince melekler:
“–Ey Rabbimiz! İbrÂhim Sana nasıl dost olabilir? Nefsi, malı ve evlÂdı var. Kalbi bunlara meyyÂldir...” dediler. MuteÂkıben şu ibretli manzaralara ve Hazret-i İbrÂhim ’in ağır imtihanlarına şÃ‚hid oldular:
Hazret-i İbrÂhim -aleyhisselÂm-, mancınıkla ateşe atılacağı zaman, melekler heyecanlandı. Bir kısmı, Hazret-i İbrÂhim ’e yardım etmek icin AllÂh TeÂl ’dan izin istedi. Melekler, Hazret-i İbrÂhim ’e bir isteği olup olmadığını sordular. O ise:
“–Dostla dostun arasına girmeyin!” buyurdu.
Daha sonra CebrÂîl -aleyhisselÂm- geldi:
“–Bana ihtiyÂcın var mı?” diye sordu.
İbrÂhim -aleyhisselÂm-:
“–Sana ihtiyÂcım yok. O bana yetişir; O ne guzel Vekîl ’dir!” buyurdu.
HZ. İBRAHİM'İN ATEŞE ATILDIĞINDA DUŞTUĞU YER
Nitekim HalîlullÂh ’ın bu yuce teslîmiyeti ve yalnız Hakk ’a tevekkulu uzerine, O daha ateşin icine duşmeden AllÂh TeÂl ateşe emretti:
“...Ey ateş! İbrÂhim ’e serin ve selÂmet ol!” (el-EnbiyÂ, 69)
Bu emirle birlikte İbrÂhim ’in -aleyhisselÂm- duştuğu yer bir anda gulistÂna dondu. Orada tatlı bir pınar kaynayıp akmaya başladı.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Faziletler Medeniyeti 1, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan