Osmanlı donanmasına onemli hizmetlerde bulunan Oruc Reis, Hristiyanlara esir duştuğu sırada Peygamberimizden istediği himmet cevapsız kalmadı.ORUC REİS HRİSTİYANLARA ESİR DUŞER

Cihad bayrağını acmadan evvel İlyas, Oruc ve Hızır reisler, deniz ticÂreti ile meşgul idiler. Ancak bu iş, Akdeniz ’de pek tehlike arz ediyordu. Nitekim Oruc Reis, bir gun Rodos korsanları tarafından esir edildi. Hızır Reis:

Olacak olsa gerek, cÂr u nÂcÂr,
Gerek kalbin gen tut gerek dar!

deyip buna careler aramaya başladı. Bu yolda gayret gosterip fidye olarak buyuk meblÂğlar sarf ettiyse de sozlerinde durmayan yalancı korsanların hîleleri yuzunden ağabeyinin esÂreti uzun surdu. KÂfirler bununla da kalmayıp Oruc Reis ’e bir papaz gondererek ona hris­ti­yan olmasını teklif etme cur ’etini gosterdiler. Ancak Oruc Reis ’in:

“–Ey gÂfiller! Ben hak bir dîni bırakıp da nasıl bÂtıl bir dîne mensub olurum!” şeklindeki cevabı, Âdeta suratlarına carpılmış bir şamar oldu.

KAFİRLER: "PEYGAMBERİN GELSİN SENİ KURTARSIN"

Buna sinirlenen korsanlar:

“–O hÂlde gelsin seni Muhammed ’in kurtarsın bakalım!” diyerek onu forsalık yapması icin bir sandala zincirlediler.

Oruc Reis, AllÂh ’a sığınarak:

“–Siz gorun hele benim Peygamber ’im bana nasıl yardım eyleyecek!” dedi ve AllÂh ’a iltic etti.

YEŞİL SARIKLI KİMSELER ZİNCİRLERİ COZDU

Bir muddet sonra kÂfirlerin de gozlerine gorunen beyaz kaftanlı yeşil sarıklı kimselerin yardımlarıyla bukağılarını cozup kendisini engin deryÂya bıraktı ve esÂretten kurtuldu. Boylece îman celÂdet, teslîmiyet ve tevekkulunun berekÂtı tecellî etti.

İşte bu hÂdiseden sonra Oruc Reis, kardeşi Hızır Reis ’le beraber Akdeniz korsanlarına karşı amansız bir mucÂdele başlattı. Kısa zaman icerisinde de nice deniz kurdu olmuş levent onların yanında toplandı ve hep birlikte:

“Gaz vaktidir; BismillÂh vira!” deyip deryÂlara acıldılar.

Bu cihad bayrağı gittikce golgesini genişletti. Oruc ve Hızır reisler, Ceneviz, Fransız, İspanyol ve Venedik gemilerine karşı şanlı zaferler kazandılar. Şohret ve kuvvetleri butun Avrupa ’yı sardı, imparatorların uykularını kacırdı. NihÂyet bu leventler, CezÂyir ’i fethedip bir devlet kurdular.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş / Osmanlı, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan