Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım, “Seferî iken kılınamayan namazların kazası nasıl yapılır?” sorusunu cevaplıyor.
Bir namazın seferi olarak mı yoksa mukîm olarak mı kaza soz konusu olduğunda kılınması meselesine gelince vaktin sonu dikkate alınır. Mesela şimdi saat 14:00 diyelim ve oğle namazının vakti girmiş. Ben de buradan Azerbaycana gitmek uzere havalimanına koştum. Buradan cıkarken oğle namazının vakti girmişti.Telaştan namazımı ihmal ettim, kılamadım. Havalimanında da gec kaldım vs. ucağa bindim, ucak kalktı. Ben havadayken ikindi namazının vakti girdi. Şimdi ben oğle namazının farzını iki rekat olarak mı kaza edeceğim yoksa dort rekat olarak mı kaza edeceğim? Oğle namazının vakti girdiğinde mukîm (evimde veya iş yerimde idim) idim ama oğle namazının vakti cıktığında yolculuk esnasında havada idim. Dolayısıyla boyle bir durumda vaktin sonu itibara alınır. Hangi şekilde son vakti gecmiş ise son 10 dakikası, 6 dakikası yani namazı kılabilecek kadar soz konusu olabilecek vakit hangi durumda gecmiş ise o durum namazın kazası esnasında dikkate alınır. Az once verdiğim misalde benim namazı iki rekat olarak kılmam gerekir.
Yazının devamını videodan takip edebilirsiniz…
İslam ve İhsan