Namazda kacıncı rekatta olduğumu unutuyorum. Hangi rekattaydım? Kacıncı rekattayım iki miydi uc muydu? Namaz esnasında coğumuzun başına gelen bir durum haline geldi. Peki namazda kacıncı rekatta olduğunu unutan veya şaşıran kişi ne yapmalıdır? Yrd. Doc.Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım tum detaylarıyla anlatıyor...
NAMAZDA KACINCI REKATTA OLDUĞUNU UNUTAN NE YAPMALIDIR?
Bazen uc mu kıldım, dort mu kıldım diye tereddut ediyoruz. Oncelikle şunu soylemek lazım: Bu tur bir şey ilk defa başımıza geliyorsa, selam verip yeniden, tekrardan kılmak lazım. İlk defa yaşıyorsanız yada altı, yedi ayda senede bir boyle bir şey oluyorsa selam verip, estağfirullah deyip tekrardan kılmak gerekir. Fakat bazılarında bu durum bir takıntı haline bir vesvese haline gelebiliyor. Efendim uc, dort vakitte uc mu kıldım, dort mu kıldım diye tereddut ediyor. Bu gibi durumlarda ihtiyat olanla amel etmek lazım.
İhtiyat olanla amel etmek ne demektir? Asgari olanı baz alıp kısas alıp onun uzerine inşaa etmek lazım. Soz konusu oğle namazı ise eğer, iki mi kıldım uc mu kıldım? İki kıldım diye hesap edip , ikinin ikinci rekatında otururum. Kaide-i ula-yı (İlk oturuş. Namazın vaciplerinden birisi.) ifa ederim, yerine getiririm. Ucuncu rekata kalkarım. Ucuncu rekatın sonunda da otururum. (Niye ucuncu rekatın sonunda oturuyorum?) Ya ucse, o zaman dorduncu rekatın sonunda oturmuş olurum. Efendim, dorduncu rekata kalkarım. Onun sonunda da oturur, selam verir sağıma peşinden sehiv secdesi yapar. Ondan sonrada namazımı tamamlarım.
Burada soz konusu olan ihtimaller nelerdir? Ben hakikaten ikinci rekatın sonunda oturmuş, ucuncu rekatın sonunda ekstradan bir kere daha kaideye, oturmaya oturmuş olurum. Bu durumda derhal dorduncu rekata kalkmam gerekirken araya bir fasıla verdiğim icin, es koyduğum icin bir farz olan ruknu tehir ettiğimden dolayı vacibi ihlal etmiş, bundan dolayı bu durumu sehiv secdesi ile bu ihlali telafi etmiş olurum. Ben iki diye duşundum, oturdum iki değilde uc ise o zaman yine ucuncu rekatta fazladan oturmuş oldum. Diğer oturuşum yani ucuncu rekat farz ederek oturuşum aslında ne olmuş olur bu durumda? Dorduncu rekatın sonunda oturuşum olmuş olur.
Binaenaleyh, namazda aslolan ikinci rekatın sonunda bir oturuş birde dorduncu rekatın sonunda bir oturuş ki dorduncu rekatın sonunda oturuş farzdır. Ondan sonra sela vermem gerekiyordu kalktım bir rekat daha fazladan kılmış oldum. Selamı geciktirmiş oldum. Ama namazın butun rukunları tamam olduğundan selamı geciktirdiğim icinde ekstradan sehiv secdesi yapmak sureti ile namazımı tamamlamış olurum. Boylelikle bu vesvese haline gelmiş olan durumu cozumlemiş olurum. Namazdalarda, abdestlerde vesvese sıkca rastlanılan bir durum, bunları muallakda bırakmak vesvesenin artmasına sebep olacağından dolayı bu asgari telafide işi cozume bağlamak mumkun hale gelmektedir.
İslam ve İhsan