İslam ’a gore dovme yaptırmanın hukmu nedir? Dovme yaptırmak caiz midir? Dovme yaptırmak gunah mı? Bir kişi dovme yaptırdıktan sonra pişman olursa nasıl bir yol izlemelidir? Kalıcı dovme ile gecici dovmenin bu konudaki hukmu aynı mıdır?'İşte cevapları…Vucuda iğneler batırılıp, acılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dovme, eski cağlardan beri yapılan bir cahiliye Âdeti olup, sağlık acısından zararlı olduğu gibi, dinen de yasaklanmıştır. Nitekim dikkat cekmek, daha guzel gorunmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan ozellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır (NisÂ, 4/119).
Hz. Peygamber (s.a.s.), vucuda dovme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah ’ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir (BuhÂrî, LibÂs, 83-87; Muslim, LibÂs, 120). Dolayısıyla dovme yaptırmak caiz değildir (İbn KudÂme, el-Muğnî, I, 129).

DOVME YAPTIRMAK ABDESTE ENGEL MİDİR?Kalıcı dovme ile gecici dovmenin bu konudaki hukmu aynı mıdır?

Kalıcı Dovme
Abdeste ve gusle mani olup olmadığına gelince; kalıcı dovme derinin altındadır. Yani dış derinin altında yer alıyor. Abdest ve gusulde ise derinin altını değil, ustunu yıkamak farzdır. Dovme de derinin altında kaldığına gore, onun bedenin herhangi bir yerinde bulunması abdeste ve gusle mani olmaz. Uzerinin yıkanmasıyla abdest ve gusul sahih olur.

Gecici Dovme
Yapıştırma yontemi ile deri ustune yapılan gecici dovmede su deriye gecmediğinden gusul ve abdeste engel olur.

Kaynak: Diyanet Fetva Kurulu

DOVME YAPTIRMAK CAİZ MİDİR

DOVME YAPTIRDIM PİŞMANIM NE YAPMALIYIM?


İslam ve İhsan