Estetik ameliyatın dini hukmu nedir? Estetik ameliyat yapmak dinen caiz midir? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım acıklıyor.
ESTETİK AMELİYATIN DİNİ HUKMU İslÂm dini, insana ozel bir yer vermiş, yaratılış gayesinden başlayarak insanın, dunya hayatından olum ve otesine, bireysel yaşayışından sosyal etkinliklerine, ruh ve duygu aleminden beden ve şekline kadar hayatının her safhasıyla ilgilenmiştir. Kur ’an-ı Kerim ’de insanın yeryuzunde halife olmak uzere (Bakara 2/30) en guzel bir bicimde, olculu ve dengeli bir şekilde yaratıldığı (Tîn 95/4), ceşitli nimetler, imkanlar ve guzelliklerle donatıldığı (Beled 90/4,8-10; Mulk 67/23; Nahl 16/8, 12; Hac 22/65; Lokman 31/20) bildirilmiştir.
İnsanı en guzel bir şekilde yaratan Yuce Allah, onun makul ve mutedil olculer icerisinde suslenmesine, guzel gorunmesine ve guzelliklerini korumasına izin vermiştir. Kur ’an-ı Kerim ’de, iyi ve guzel şeylerin helal, kotu ve cirkin şeylerin ise haram olduğu bildirilmektedir (MÂide 5/4-5). Bir ayette, “De ki: ‘Allah ’ın, kulları icin yarattığı zîyneti ve temiz rızkı kim haram kılmış? ’ De ki: ‘Bunlar, dunya hayatında mu ’minler icindir. Kıyamet gununde ise yalnız onlara ozgudur. İşte bilen bir topluluk icin Âyetleri, ayrı ayrı acıklıyoruz. ’” Buyurulmaktadır. (A ’rÂf 7/32) Hz. Peygamber, guzel giyinme hakkında kendisine yoneltilen bir soruya “AllÂh guzeldir, guzelliği sever” şeklinde cevap vermiş (Muslim, İman, 41), kendisi de hayatında daima temiz ve duzenli olmuş, sade ve guzel giyinmeyi, guzel koku surunmeyi teşvik etmiştir.
Buna karşılık İslÂm ’da, insanın doğuştan getirdiği ozellik ve şeklinin değiştirilmesi ve bu amacla yapılacak her turlu estetik ve tıbbî mudahale hoş karşılanmamış; fıtratı bozmayı hedef alan mudahaleler olarak kabul edilmiştir. Fıtratı bozmayı, yaratılışı değiştirmeyi hedef alan tasarruf ve mudahaleler ise, yasaklanmıştır (Nisa 4/119).
Estetik ameliyatlar genel olarak, ya dikkat cekmek, daha guzel gorunmek ya da tedavî amacına yonelik olmaktadır.
Dikkat cekmek, daha guzel gorunmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan ozellik ve şekillerin değiştirilmesi İslÂm dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.), suslenmek maksadıyla vucuda dovme yapmak, dişleri yontarak seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanları ve yaptıranları kınamıştır. (BuhÂrî, LibÂs, 83-87; Muslim, Libas, 33)
Buna karşılık vucudun herhangi bir organında, diğer insanlar tarafından yadırganan, insanın psikolojik olarak etkilenmesine sebep olabilecek, bir anormallik veya fazlalık bulunursa, bunun ameliyatla duzeltilmesi, fıtratı bozmak değil, bir tedavi işlemidir. Tedavi amaclı olarak yapılan estetik mudahalelere ise dinimizde izin verilmiştir. Nitekim Arfece adlı sahabî, bir savaşta burnu kopunca, gumuşten bir burun yaptırmış, bunun koku yapması uzerine, altından bir burun yaptırılmasına Hz. Peygamber musaade etmiştir. (Ebû DÂvûd, Hatem, 7; Tirmizî, LibÂs, 31) Buna gore hastalık sebebiyle sacları dokulenler, kaza sonucu burun, kulak, goz gibi organlarını kaybedenler veya vucudunda doğuştan ya da sonradan meydana gelen şekil bozuklukları bulunanların estetik ameliyat yaptırmaları bir tur tedavi olup, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirilemez.
Yukarıda zikredilen acıklamalar ışığında;
Estetik ameliyatın;
“1. Salim fıtratı bozmak kastı olmamak,
2. Yapılmasında bir yarar veya yapılmamasında mevcut bir zarar bulunmak,
3. Hile, aldatma veya karşı cinse benzeme kastı bulunmamak,
4. Hukukî karışıklığa ve yanlış anlamaya yol acmamak” kaydıyla bir tur tedavî olarak yaptırılmasında sakınca olmadığına karar verildi.
Kaynak: Diyanet
İslam ve İhsan