“Kırk sevap vardır ki bunların en ustunu” hadis-i şerifini nasıl anlamalıyız? Dr. Murat Kaya anlatıyor.
40 İYİLİK HADİSİ Ebû Muhammed Abdullah İbni Amr İbni ’l-Âs radıyallahu anhum ’dan rivayet edildiğine gore Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu:
Kırk sevap vardır ki bunların en ustunu, birisine sağması icin odunc olarak sutlu bir keci vermektir. Kim, sevabını umarak ve hakkındaki vaadlere inanarak bu kırk hayırdan birini işlerse, Allah onu, bu sebeple Cennet ’e koyar.” (BuhÂrî, Hibe 35. Ayrıca bk, Ebû DÂvûd, ZekÂt 42)
Hadisi Nasıl Anlamalıyız? Hicreti takip eden gunlerde Medineli Muslumanların Mekke ’den gelmiş muhÂcirlere bağ ve bahcelerini, hurmalıklarını acmış olmaları, hadiste işaret edilen yardımlaşmanın en yoğun ve etkili bicimde yaşandığı gunler olarak İslÂm tarihindeki mustesn yerini almıştır. Eskiden duğun ve sunnet gibi merÂsimlerde, duğun veya sunnet yapanlara destek olmak maksadıyla emÂneten sağmal inek veya koyun verilirdi. Fakir fukaraya da sağıp sutunu icmesi icin sağmal hayvan vermek Âdettendi.
Sevabını Allah ’tan bekleyerek ve mukafatına inanarak yapanların Cennet ’e konulacağı kırk iyilikten en faziletlisinin sağmal bir kecinin odunc verilmesi olduğu bildirilir ve bu tur yardımlaşma teşvik edilir. Tabiî ki bu, hayvan bakımına imkÂn bulunabilen ortamlar icin gecerlidir. Hadiste soz konusu olan 40 iyilik tek tek sayılmamıştır. Bu konuda bir araştırma yapılarak bu kırk iyiliğin neler olduğunu tesbit etmiş olan herhangi bir Âlim de bilinmemektedir. BuhÂrî şÃ‚rihlerinden İbni Battal, bu kırk iyiliğin tek tek sayılmamış olmasını, onlardan başka hayırlara iltifat edilmeyebileceği endişesi noktasından daha isabetli bulmakta ve kendi zamanında bazı Âlimlerin Cennet ’e girmeye sebep olduğu bildirilen bu iyilik ve hasletleri araştırdıklarını soylemekte fakat isim vermemektedir.
Hadisten Oğrendiklerimiz
1. Allah TeÂlÂ, bizleri iyilik ve hayır işleme mutululuğuna kavuşturmak icin bu tur amel ceşitlerini arttırmıştır. Bu, O ’nun biz kullarına bir ikramı ve ihsanıdır.
2. Sevabı Allah ’tan beklenen ve inanılarak yerine getirilen iyilik ve hayırlar, insana Cennet kapılarını acar.
3. Hayır ve iyilik yollarının sayısızlığı, bu konudaki en buyuk teşvik unsurunu oluşturmaktadır.
Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan