
İslam'da sac kesimi nasıl olmalıdır? Sacın bir kısmını kesip bir kısmını bırakmak caiz midir? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.
İSLAM'DA SAC KESİMİ NASIL OLMALI? Sac Tıraşı ile İlgili Hadisler İbni Omer radıyallahu anhum şoyle dedi:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem başın bir kısmını tıraş edip bir kısmının (percem olarak) bırakılmasını yasakladı. (BuhÂrî, LibÂs 72; Muslim, LibÂs 72, 113. Ayrıca bk. Ebû DÂvûd, Tereccul 14; NesÂî, Zînet 5, 58; İbni MÂce, LibÂs 38)
Yine İbni Omer radıyallahu anhum şoyle dedi:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir gun sacının bır kısmı tıraş edilmiş bir kısmı bırakılmış bir cocuk gordu, aile fertlerini boyle yapmaktan menedip şoyle buyurdu:
- "Ya hep tıraş edin ya hep bırakın!" (Ebû DÂvûd, Tereccul 14)
Hadisten Oğrendiklerimiz Sac tıraşı ile ilgili bu hadîs-i şerîfler, Resûl-i Ekrem Efendimiz'in bu konudaki tavrını ortaya koymak suretiyle bize yol gostermektedir.
Birinci hadiste, Hz. Peygamber'in, cocukların başlarını gokyuzundeki bulutların dağılımı gibi yer yer kesip yer yer bırakmak suretiyle tıraş etmeyi yasakladığı bildirilmektedir. Bu yasağa başın buyuk kısmını tıraş edip mesel alnın ustundeki percem denilen sacları bırakmak da dahildir.
İkinci hadiste Peygamber Efendimiz'in, boyle sacının bir kısmı tıraşlı bir kısmı tıraşsız bir cocuk gorunce, cocuğun anne-babasına, "Cocuğun saclarını ya tamamen tıraş edin ya da tamamen bırakın" tavsiyesinde bulunmuştur. Burada Efendimiz'in, yarı tıraşlı olmayı o gunun muşrik, Yahudi ve fÂsıklarının tıraşına benzettiği icin olaya bizzat mudÂhale ettiğini goruyoruz. Gunumuzde de başka kulturlerin ongorduğu kılık kıyÂfet şekilleri, modadır diye asla takip edilmemelidir. Her inanctan insanın kendi kultur dunyasını yansıtan bir kılık - kıyafeti olması pek tabiîdir. Ote yandan cocuk ve genclerin oyle yarı tıraşlı dolaşmaları tohmet vesilesi de olabilir. Ailelerin cocuklarını boyle tohmetlerden koruyup kollamaları gerekir.
Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan