Mezarda hangi sorular sorulacak? Oldukten sonra mezarda sorulacak sorular nelerdir? Olunun mezarda karşılaşacağı sorular.
MEZARDA SORULACAK SORULAR Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz şoyle buyurmuşlardır:
“Meyyit mezara konulur. SÂlih bir zÂt ise kabrinde endişesiz ve korkusuz bir şekilde oturtulur ve:
«–Sen hangi dinde idin?» diye sorulur. O:
«–Ben İslÂm dîninde idim.» diye cevap verir. Sonra:
«‒Şu zÂt kimdir?» diye (Resûlullah hakkındaki îtikādı ve kanaati) sorulur. O da:
«–Muhammed AllÂh ’ın Resûlu ’dur. O, bize Allah katından apacık deliller getirdi. Biz de O ’nu tasdik ettik.» diye cevap verir. Daha sonra:
«–Sen Allah TeÂl ’yı gordun mu?» diye sorulur. O da:
«–Hic kimse Allah TeÂl ’yı (dunyada) goremez!» diye cevap verir. Daha sonra onun icin Cehennem tarafına bir pencere acılır. Olu ona bakarak Cehennem alevlerinin (şiddetli hararet ve sıkışıklık sebebiyle) birbirini kırıp gecirdiğini gorur. Ona:
«–Allah TeÂl ’nın seni koruduğu ateşe bak!» denilir. Sonra onun icin Cennet tarafına bir pencere acılır. Cennet ’in suslerine ve nîmetlerine bakmaya başlar. Kendisine:
«–İşte bu guzel yer, senin makÂmındır.» denildikten sonra:
«–Sen (dunyada) yakînî îmÂn uzere idin, bu sağlam îmÂn uzere oldun ve (kıyÂmet gunu) inşÃ‚allah bu îmÂn uzere diriltileceksin.» denilir.(Bkz. el-A‘rÂf, 6) Kotu kişi de dehşet ve korku icinde mezarında oturtulur ve kendisine:
«–Sen hangi dinde idin?» diye sorulur.
«–Bilmiyorum.» diye cevap verir. Sonra:
«–Şu zÂt kimdir?» diye (Resûlullah hakkındaki îtikādı ve kanaati) sorulur. O da:
«–İnsanlar O ’nun hakkında bir şeyler soyluyorlardı, ben de onu soyledim.» der. (Yani dînî konularla pek alÂkası olmadığını, kalabalığa uyup insanları koru korune taklit ettiğini dile getirir.) Cennet tarafına bir pencere acılır. Cennet ’in suslerine ve nîmetlerine bakmaya başlar. Kendisine:
«–(ÎmÂn etmediğin icin) AllÂh ’ın senden uzaklaştırdığı Cennet ’e bak!» denilir. Daha sonra onun icin Cehennem tarafına bir pencere acılır. Oraya bakar, alevlerin birbirini kırıp gecirdiğini gorur. Ona:
«–İşte bu, senin yerindir. (İslÂm hakkında) şuphe uzere yaşadın, şuphe uzere oldun ve inşÃ‚allÂh, (kıyÂmet gununde) şuphe uzere diriltileceksin!» denilir.” (İbn-i MÂce, Zuhd, 32. Ayrıca bkz. BuhÂrî, CenÂiz, 68, 87; Muslim, Cennet, 70) Diğer bir hadîs-i şerîfte de, vefÂt eden kimseye, şayet Cennet ehlinden ise Cennet ehlinin makamlarından bir makam, Cehennem ehlinden ise Cehennem ’in hucrelerinden birinin gosterileceği ve kendisine şoyle denileceği haber verilmiştir:
“Burası senin (mustakbel ve ebedî

“…Yeniden diriltilip oraya varıncaya kadar bu şekilde makÂmı kendisine gosterilir.” (BuhÂrî, Rikāk, 42)
Haberin devamı icin tıklayınız...
İslam ve İhsan