Kur ’an-ı Kerim ’i elektronik cihazlardan hızlandırarak dinlemek caiz midir? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.
KUR ’AN DİNLEMENİN FAZİLETİ İLE İLGİLİ HADİSLER RasûlullÂh (sallÂllÂhu aleyhi ve sellem) şoyle buyurmuştur:
“AllÂh, geceleyin iki rekat namaz kılan (ve Kur ’Ân okuyan) bir kulu dinlediği kadar hicbir şeyi dinlemez. AllÂh ’ın rahmeti, namazda olduğu muddetce kulun başı ustune sacılır. Kullar, Kur ’Ân ’la hemhÂl oldukları andaki kadar hicbir zaman AllÂh ’a yaklaşmış olamazlar.” (Tirmizî, FedÂilu ’l-Kur ’Ân, 17/2911)
Abdullah İbni Mesut (radıyallahu anh) der ki:
Nebî (sallallahu aleyhi ve sellem):
– ”Bana Kur ’an oku” buyurdu.
”YÂ Resûlallah! Kur ’an sana indirilmişken ben sana nasıl Kur ’an okurum?” dedim.
– ”Ben Kur ’an ’ı başkasından dinlemeyi gercekten cok severim” buyurdular. Bunun uzerine ben kendilerine Nis sûresini okudum. “Her ummetten gercek bir şahit, seni de bunlara hakkıyla şahit getirdiğimiz zaman halleri nice olur?” [Nisa, 41] anlamındaki Âyete gelince:
– ”Şimdilik yeter” buyurdular. Kendisine donup baktım, iki gozunden yaşlar boşanıyordu. (BuhÂrî, Tefsîru sûre(4), 9; FezÂilu ’l-Kur ’Ân 33, 35)
İslam ve İhsan