Evlenmek şart mıdır? Evlenmenin dini hukmu nedir?
EVLENMENİN DİNİ HUKMU NEDİR? Kur ’an-ı Kerim ’de bir Âyette, “Sizden bekÂr olanları, kolelerinizden ve cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin.” (Nûr, 24/32), bir başka ayette de, “Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin icin turunuzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şuphesiz bunda duşunen bir toplum icin elbette ibretler vardır.” (Rum, 30/21) buyurulmaktadır.
Yine Hz. Peygamber (s.a.s.) bircok hadislerinde Muslumanları evlenmeye teşvik ederek; “Evlenin, coğalın! Cunku ben (kıyÂmet gununde) diğer ummetlere karşı sizin (cokluğunuzla) iftihar edeceğim!” (AbdurrezzÂk, el-Musannef, VI, 173; Beyhakî, es-Sunenu ’l-kubrÂ, VII, 131); “Ey gencler! Sizden evlenmeye guc yetirenler evlensin.” (BuhÂrî, NikÂh, 3; Muslim, NikÂh, 1); “NikÂh benim sunnetimdir. Benim sunnetimi uygulamayan benden değildir. Evleniniz. Cunku ben diğer ummetlere karşı sizin cokluğunuzla iftihar ederim.” (İbn MÂce, NikÂh, 1) buyurmaktadır.
NikÂh bir yonuyle medeni bir sozleşme, bir yonuyle de ibadet sayılmaktadır. Bir kimsenin cinsel isteklerinin baskın olması nedeniyle gunaha girme ihtimali yuksek ise, o kimsenin evlenmesi vaciptir. Gunaha girmesi soz konusu olmayan kimselerin maddi durumu musait olduğu takdirde evlenmesi sunnettir. Yaşlı veya cinsel gucu zayıf olanların evlenmesi mubah ise de evlenmemesi daha iyidir. (İbn KudÂme, el-Muğnî, IX, 343) Bir kimsenin, evleneceği kadına zulmetmesinden korkması halinde evlenmesi mekruhtur. (Mevsılî, el-İhtiyÂr, III, 38)
Kaynak: Diyanet Fetva Kurulu
İslam ve İhsan
EVLİLİĞİN ONEMİ NEDİR?