İstiğfÂr duası nedir? Seyyidu ’l-istiğfÂr duası nasıl edilir? Diyanet İşleri Yuksek Kurulu cevapladı.
İSTİĞFAR DUASI NEDİR? İstiğfar, işlenen gunahlardan ve hatalardan dolayı Allah ’tan af ve mağfiret niyaz etmek demektir. Kur ’an-ı Kerim ’de işledikleri kotuluklerden pişman olup tovbe-istiğfarda bulunanlar ovulmektedir. (Âl-i İmrÂn, 3/135) Kaynaklarda iceriği bakımından “istiğfar” anlamı taşıyan pek cok dua vardır. Hz. Peygamberin (s.a.s.) “Seyyidu ’l-istiğfÂr” (İstiğfÂrın en guzeli) diye nitelediği dua şoyledir:

(Allah ’ım! Sen benim Rabbimsin! Senden başka hicbir ilÂh yoktur. Beni sen yarattın. Ben Senin kulunum; gucum yettiği kadarıyla Senin ahdin ve va ’din uzere bulunuyorum. Yaptığım fenalıkların şerrinden Sana sığınırım. Uzerimde olan nimetlerini itiraf ederim; gunahımı da itiraf ederim. Beni bağışla; cunku Senden başka hicbir kimse gunahları bağışlamaz.) (BuhÂrî, DeavÂt, 2)
Aslında kişinin Rabbine yonelerek icinden geldiği gibi dile getirdiği her turlu bağışlanma duası zaten bir istiğfardır.
Kaynak: Diyanet Fetva Kurulu
İslam ve İhsan
SEYYİDU ’L-İSTİĞFAR DUASI