Niyet etmeden oruc bozmak kefaret gerektirir mi? Sahurda niyet etmedim, orucumu bozsam 61 gun oruc tutmam gerekir mi? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım acıklıyor.
Bazı kardeşlerimiz maalesef şoyle bir yanlışın icerisine girebiliyorlar. Niyet etmezsem gunune gun kaza ederim ama niyet eder de bozarsam kefaret orucu tutmam gerekir. Dolayısıyla “kefaret orucu tutmamak icin gunune gun kaza etmek uzere bu gunu niyetsiz geciririm. Yarın icin oruc tutmamaya derim. Boylelikle o gunu kaza ederek telafi ederim, kefaret tutmama gerek kalmaz” diye yanlış bir duşuncenin icerisinde bulunuyorlar.
Bir yanlışın, bir sucun kefaretinin olması onun bağışlanabileceği, ortulebileceği, affolunabileceği anlamına gelir. Bir sucun kefaretinin olmaması onun asla tamir edilemeyeceği, bağışlanmayacağı anlamına gelir. Dolayısıyla kefaretinin olmaması geriye donuşu imkansız bir ucuruma yuvarlanmak demektir.
Bir Muslumanın Ramazan ayında uzerine oruc tutmak farz olduğu halde ben niyet etmedim deme luksu yoktur. Muslumanlıkla Ramazan ’da oruc tutmamak yan yana gelebilecek kelimeler değildir. Ama bir Musluman oruca başlamış da şeytan kandırmış, arkadaşına uymuş, ne olmuşsa orucu bozulmuş cok buyuk bir yanlış yapmıştır, cok buyuk bir gunah işlemiştir ama kefareti tutar. İnşallah Cenab-ı Hak onu bağışlar, mağfiret eder.
İslam ve İhsan
ORUCA NE ZAMAN VE NASIL NİYET EDİLİR?