Otobuste namaz kılınır mı? Yolculuk yaparken namazı ilk vaktinde otobuste oturarak mı yoksa mola verince mi kılmak gerekir? Ulaşım araclarında farz veya nafile namazlar kılınabilir mi? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.
ULAŞIM ARACLARINDA FARZ VEYA NAFİLE NAMAZLAR KILINABİLİR Mİ? Otomobil, otobus, ucak ve tren gibi ulaşım araclarında nafile namaz kılmak caiz ise de, normal durumlarda farz namazların kılınması uygun gorulmemiştir. Cunku soz konusu ulaşım araclarında namaz kılındığı takdirde namazın kıyam, ruku, secde ve istikbal-i kıble gibi farzlarını yerine getirme imkanı yoktur. Nitekim Resulullah (s.a.s.), nafile namaz kılarken, hangi istikamete donerse donsun bineği uzerinde namaz kılardı. Farz namaz kılmak istediğinde ise bineğinden iner ve kıbleye donerek namazını kılardı. (Buhari, Salat, 31)
Farz namazlar ise ancak cana ve mala zarar gelme korkusunun bulunduğu hallerde veya yerin camurlu olması, namaz kılacak uygun bir yerin bulunmaması gibi zaruret durumlarında binek uzerinde kılınabilir. (Kasani, Bedai ’, 1/108) Gunumuzde, otobus, tren ve ucak ile seyahat edenler, namazlarını ayakta ve kıbleye donerek kılmaları genellikle mumkun olmadığından, oturdukları yerde ima ile kılabilirler.
Seyahat firmalarının yolcuların dini hassasiyetini gozeterek mola zamanını namaz vakitlerine denk gelecek şekilde duzenlemeleri tavsiye edilir.
Bununla birlikte yolcular, namazlarını yolculuk oncesinde veya sonrasında ya da mola yerlerinde cem ederek de kılabilirler. Cem, yalnızca oğle ile ikindi ve akşam ile yatsı namazları arasında olabilir. Oğle ile ikindinin cemi, ikindiyi oğle vaktinde oğle namazından sonra (cem-i takdim) ya da oğleyi ikindi vaktinde ikindi namazının oncesinde kılmak (cem-i tehir) şeklinde yapılabilir. Akşam ile yatsının cemi de yatsıyı akşam vaktinde akşam namazından sonra (cem-i takdim) ya da akşamı yatsı vaktinde yatsı namazından once kılmak (cem-i tehir) şeklinde yapılabilir. Cem edilecek namazlar ara verilmeksizin peş peşe kılınır. Ayrıca cem-i takdim halinde birinci namaza başlarken, cem-i tehir halinde ise birinci namazın vakti icinde cem yapmaya kalben niyet edilir.
Kaynak: Diyanet Fetva Kurulu
İslam ve İhsan
SEFERİ İKEN KAZAYA KALAN NAMAZ NASIL KILINIR?