
Nufûsunun %35 ’i Musluman olan Uganda ’da faaliyet gosteren HudÂyi Vakfı ’nın partner kuruluşu Dayanışma ve Yardım Vakfı - SENA, insani ve sosyal yardım projeleri ve din hizmetleri noktasında Uganda ’nın maddi ve manevi kalkınmasına yardımcı oluyor. Ozellikle eğitim alanında hizmet veren SENA Vakfı, milli ve manevi duyguları ile vatanına hizmet etmeyi onemseyen bilincli nesillerin yetişmesine vesile oluyor. Aziz Mahmud HudÂyi Vakfı ’nın Uganda ’dadaki faaliyetlerini SENA Vakfı Koordinatoru Huseyin Belet ile konuştuk.Roportaj: Abdullah Guner, İlyas Ceyhan
Oncelikle Hudayi Vakfı'nın buradaki calışmalarından kısaca bahseder misiniz?
2010 yılından bu yana ailemle birlikte Uganda ’dayım. Burada erzak yardımlarımız, adak kurban projelerimiz, su kuyusu, cami, mescit, kultur merkezi, yetimhane inşaatları projelerimizle birlikte oncelikle eğitim alanında calışmalarımıza başladık. Cunku Afrika'da sorunların kaynağı eğitim. Eğitimi cozersek fakirliği de cozeriz diye duşunduk. Ulkedeki eğitimciler ve kanaat onderleriyle bir araya geldik neler yapabileceğimizi istişare ettik. “Gucumuz kadarından sorumluyuz” duşuncesiyle eğitim dışında neler yapabiliriz diye bolgeyi gezdik. Burada her alanda yardıma cok ihtiyac var.
Dunyanın bircok yerinde olduğu gibi burada da Muslumanların birlik olamamalarından, onları bir arada tutan guclu bir kurumlarının olamayışından ve maddi imkÂnsızlıklarından kaynaklı sorunları var. Muslumanlar Hristiyanlara gore daha fakir. Devlet yonetiminde, burokraside Muslumanlar cok guclu değil maalesef. Hristiyanların kiliseleri ve eğitim kurumları daha ihtişamlı, daha modern iken Muslumanların camileri ve okulları bakımsız bir halde. Mevcut camilerde nitelikli imam acığı var. Muslumanlara asgari anlamda dinlerini oğretecek ve rehberlik edecek onderleri yok. Basit ilmihal bilgilerine, nikÂh nasıl kıyılır, kurban nasıl kesilir gibi dini muamelata tam vakıf olmadıklarını gorduk.
Burada şu tespiti yapabiliriz: İnsanlar İslam ’a karşı oldukları icin değil İslam ile buluşamadıkları icin Musluman değiller. Bu alandaki eksikliği gidermek amacıyla camiler, mescitler, kultur merkezleri ve yetimhaneler inşa ediyoruz. “İmamsız koy kalmasın” adıyla bir calışma başlattık.
OZELLİKLE UNİVERSİTE MEZUNU GENCLER AFRİKA'YA GELMELİ Son donemde Afrika ’ya yonelik Turkiye ’de artan bir ilgi var. Ozellikle gencler devlet teşviki ile Afrika'da sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyor. gonderiliyor. Ancak bir yandan hÂl korkuları olup uzak duranlar var. Sizin gozlemleriniz, tavsiyeleriniz neler? Afrika'ya hem gitmek isteyenlere hem de burayla ilgili endişesi olanlara neler soylersiniz?
Turkiye olarak ulkemizde gecmiş yıllarda yaşanan kısır tartışmalar ve kendi ic sorunlarımız nedeniyle Afrika ile ilgilenmekte gecikmişiz. Buraya geldikten sonra insanların bize Osmanlı ’nın torunları gozuyle bakıp buyuk umut bağladıklarını gorduk. Hatta bu manada “Siz Osmanlı ’dan sonra cok sessiz kaldınız” diyerek serzenişte bulunanlar da oldu.
Mazlum kıta Afrika ’nın yeraltı ve yerustu kaynaklarını somuren egemen gucler, bizim bu kıtayla ilgimizi engellemek icin bugune kadar medyada ve sinemada hep savaşların ve hastalıkların, yamyamların olduğu bir coğrafya algısı yaymaya calıştılar. Haliyle bizim insanımızın gozu korkutulmuş. Ornek vermek gerekirse 2015 ’te Batı Afrika ’da ebola virusu ortaya cıktı. O yıl Turkiye ’den gelen misafirlerimiz azaldı. İnşaat yapıyoruz Turkiye ’den usta getirmemiz lazım orada ebola var gelemeyiz deyip gelmediler, biz burada yaşıyoruz korkmayın dedik ama ikna edemedik. HÂlbuki Batı Afrika ile Doğu Afrika ’da bulunan Uganda arasında 3500 km mesafe var.
Uganda ’nın en ucra koylerine, dağ başı diyebileceğimiz en tehlikeli bolgelerine gittiğimizde genc bayan misyonerleri sırtlarında cantalarıyla batıl davaları icin koşturduklarını gorduk. O nedenle ozellikle universite mezunu genclere tavsiyemiz medeni cesaretlerini toplasınlar korkmasınlar, Afrika ’ya mutlaka gelip omurlerinin zekatı olarak bu hizmet kervanına katılsınlar. Dili problem etmesinler zamanla oğreniliyor. Afrika buyuk bir tecrube, ufkunuz genişliyor, ulkenizin kıymetini, buyukluğunu anlıyorsunuz. Ayrıca yokluğu, mahrumiyeti goren varlığın kıymetini daha iyi anlıyor.
MUSLUMANLAR MECBUREN HRİSTİYANLARIN OKULUNA GİTMEK ZORUNDA KALIYOR Son donemde hayata gecirdiğiniz ne tur projeler var, bunlardan biraz bahsedebilir misiniz?
Partner kuruluş Hudayi Vakfı'nın ve Turkiye ’deki hayırsever kardeşlerimizin destekleri ile Şazeli Hafızlık Kursu'nu kurduk. Yaklaşık 100 oğrencimiz eğitim goruyor. Bu kursun eksiklerini ve ihtiyaclarını giderdik. Kursta ek sınıflar yaptık, yemekhanesini tamamladık.
Yaklaşık 11-12 milyon Muslumanın bulunduğu Uganda ’da Muslumanlara yonelik okul az olduğu icin mecburen Hristiyanların okullarına gitmek zorunda kalıyorlar. Bu alandaki boşluğu doldurmak icin calışmalarımız devam ediyor. Eğitim kurumları inşası yanında yerel dilde, İngilizce ve Arapca olan dini kitap dağıtım hizmetlerimiz var. Yaklaşık 730 kız oğrencimize dikiş-nakış kursu verdiğimiz atolyemiz var. Burada iş ve meslek oğretiyoruz.
Bunların dışında gectiğimiz Mart ayında Uskudar Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi oğrencilerinin harclıklarından biriktirerek buradaki fakir koylulere verilmek uzere sut ineği bağışı oldu. Bizim buradaki projelerimizle maddi manevi destekte bulunan tum kardeşlerimize sizin aracılığınızla teşekkur etmek istiyorum. Allah kabul etsin.
Kaynak: Hudayi Bulteni, 6. Sayı
AZİZ MAHMUD HUDAYİ VAKFI ARACILIĞIYLA AFRİKA'YA YARDIM ETMEK İCİN TIKLAYINIZ
Aziz Mahmûd HudÂyi Vakfı, Afrikalı ve Suriyeli kardeşlerimize yardımda bulunmaya devam ediyor.
4832 ’ye AFRİKA, veya SURIYE yazıp kısa mesaj gondererek siz de 15 TL bağışta bulunabilirsiniz.
Ayrıca Ramazan ayı boyunca 4832‘ye IFTAR yazıp kısa mesaj gondererek 15 TL ile bir kişiye iftar verebilirsiniz.
SMS kampanyası Turkcell, Vodafone ve Turk Telekom ’un tum faturalı hatları ile Turk Telekom ve Turkcell ’in kontorlu hatları icin gecerlidir.
İslam ve İhsan