Dunya Helal Gıda Birliği Der. Gen. Bşk. Yrd. Ahmet Gelir ile konuşan Hatice Sarı "Gayemiz ne yediğimizin farkına varmak" başlığı ile gercekleştirdiği ropotaj...Derneği kurmaktaki cıkış noktanız ve amacınızdan başlayalım.
Gayemiz ne yediğimizin farkına varmak. Bu anlamda katkı maddeleri, uretim prosesleri konusunda helal ve temizi de gıda guvenliği şemsiyesine katmak. Yanlış uretim uygulamalarından doğan zarardan insanımızı koruma konusunda yardımcı olmak.
Bugune dek yaptığınız calışmalar hakkında bilgi alabilir miyiz?
Turkiye ’de genel merkezimiz Bursa ’dadır. Gaziantep ’te şubemiz var. Amerika, Rusya, Almanya, Suriye, Mısır ve Bulgaristan ’da şube calışmalarımız devam ediyor.Bilgilenme ve bilinclenme alanında TV programları, konferanslar, paneller sunmaya gayret ettik. Konu başlıkları ile;
1- Ekmeği ve katkı maddelerini inceledik.
2- Su ve kaynaklarını araştırdık.
3- Mucize gıda bal konusunda calıştık.
4- Turkiye ’nin ilk helal gıda genel standardını oluşturduk, revize ettik.
5- Kırmızı Et – Karkas standardımızı hazırladık.
6- Kanatlı kesim ve helal standardını hazırladık.
7- Ekmek standardımızı oluşturduk.
8- Un fabrikaları ve un standartlarımızı oluşturduk.
9- Tatlı, tuzlu pasta ve kurabiye standardımızı oluşturduk.
10- Yoğurt standardımızı oluşturduk.
11- Dunya Helal Gıda Birliği ismini garanti markası olarak tescil ettirdik.
Bilimsel ust kurulumuzun tavsiye ve teklifleri ile gıdanın tum dallarında standart calışmalarımız ise devam ediyor.
Tarım Bakanlığı ’nın onayı, biz tuketicilerin husn-u zannı acısından değerlendirdiğimizde yeterli bir onay mıdır?
Tarım bakanlığından onaylı olması kuruluş icin ilk adım. Helalliği icin mutlaka surdurulebilir ve izlenebilir denetim şart.
Helal gıda konusunda ileriki zamanlarda yapmak istediğiniz calışmalar nelerdir?
Dunya Helal Gıda Birliği garanti markasının tum dunyada yaygınlaşmasını istiyoruz. Helal gıda standardının merkezi guvenilir ellerde olsun diye calışıyoruz.
Standarttan bahsettiniz, biraz acar mısınız?
Evet, biz sertifika verme yerine garanti markası uyguluyoruz. Bunun icin de yukarıda zikrettiğim standartlara ihtiyacımız var. Bir kısmı bitti. Kalanlar icin standart hazırlama komisyonlarımız devamlı calışıyorlar.
Son olarak helal gıda konusunda ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Estağfurullah, genclerden alacaklarımız vardır. Onların enerjilerine ihtiyacımız var. Hijyenik şartlarda uretilmiş urun yanında inanc hassasiyetine saygılı urunlere ihtiyacımız var. Gencler tercihten doğan gucun ciddiye alınacağını zaten bilirler.
İslam ve İhsan