Bir Latin Amerika ulkesi olan Meksika ’da yaşayan insanların yuzde 90 ’ı Katolik Hristiyan. Ulkede resmi tahminlere gore genel nufusun yaklaşık yuzde 3 ’unu - 400 bine yakınını - Muslumanlar oluşturuyor. Bir zamanlar ulkemizde peynir ekmek gibi satılan cizgi romanlardaki Amerikan kahramanlarının baş “duşmanları” olarak gosterilen Meksikalılar arasında bugun İslam ’ı araştırıp, bulup, kabul eden insanlar olduğu gibi yaşadığı zorluklar nedeniyle eski dinine geri donenler de bulunuyor. Meksika ’da yaşayan ve Musluman olduktan sonra İdris adını alan Carlos Perez ile İstanbul seyahatinin ardından nasıl Musluman olduğunu, Meksika ’da Muslumanların durumunu ve Turkiye hakkındaki duşuncelerini konuştuk.Roportaj: Abdullah Guner
Ceviri: Levent Mete
HRİSTİYANDIK SONRA MUSLUMAN OLDUK
Oncelikle yaşadığınız yeri bize anlatabilir misin?
Meksika ’da San Cristóbal isimli bir şehirde yaşıyorum. Burası yaklaşık iki bin kişilik bir yerleşim yeri. Şehirde ne kadar Musluman olduğumuzu bilmiyorum ama bizim buradaki cemaatimiz 150 kişi kadar.
Ne zaman Musluman oldunuz?
Oncelikle ilk olarak benim ailem Musluman oldu. Ben de onlardan gorerek İslam ’ı kabul ettim. Sanırım 9 yaşındaydım. Daha once Hristiyan ’dık sonra ailece Musluman olduk. Şimdi 23 yaşındayım. Şunu da soylemek isterim ki 17-18 yaşlarından sonra bilincli olarak İslam ’ı yaşamaya başladım. O yaşlarda İslam ’ı bilincli olarak yaşamama vesile olan kişi Musluman bir hocaydı.
MEKSİKA ’DA MURABİTLER SAYESİNDE MUSLUMAN OLDUK
İslam ’ı nasıl oğrendiniz?
Meksika ’da murabitler [Murabitler; Endulus ’ten surulen Musluman İspanyollar] vardır. Benim babam onlar sayesinde Musluman oldu. Ancak onların yaşadığı İslam, kendilerine gore uyarlanmış bir İslam şekliydi. İslam ’ı daha cok milliyetci bir şekilde yaşıyorlardı. Eğer ki Musluman olanlar yerli halktan ise bu cok hoş karşılanmıyordu. Murabitlerin emiri, insanları İslam ’a davet ettiğinde ilk başlarda buradaki halkın cok hoşuna gitmişti. Boylelikle ilk başlarda 300-400 kişi İslam ’ı kabul etti. Ama daha sonra bu milliyetcilikleri yuzunden buradaki yerel halk bundan memnun kalmadı ve uzaklaştı.
Murabitler ’deki problem, ailendeki herkes eğer Musluman olmamışsa ve sen de Musluman olmuşsan, ailendeki Musluman olmayanlarla butun ilişkini kesmen gerekiyordu. Verdikleri sozlerde de durmadılar. Boylelikle butun Muslumanları etraflarından uzaklaştırdılar. Onlardan ayrılanların bazıları İslam ’dan uzaklaştı, Hristiyanlığa geri donenler bile oldu, kimileri de İslam ’ı kendi cabalarıyla yaşamaya devam etti. Bunlardan birisi de benim ailemdi. Bazen bir evde toplanır namaz kılardık bazen başka birinin evinde toplanıp ibadet ederdik. Bu şekilde iki sene yaşadık. Daha sonra Suriyeli bir Hoca hayatımıza girdi. Bize Kur ’Ân ve hadis oğretti. Doğruyu soylemek gerekirse bu Hocamızdan once Kur ’Ân ve hadisler hakkında pek fazla bir şey de bilmiyorduk.
NAMAZ SAATİNDE MESCİDİ ACMAMIZ EN BUYUK GOREVİMİZ
Meksika ’da sıradan bir gununuzu bize anlatabilir misiniz?
Oncelikle her namaz saatinde mescidin acık olması en buyuk gorevimiz. Akşam namazından once cocuklara Kur ’Ân dersi veriyoruz. Akşam namazından sonra da hadis dersi var. Ben şahsen geri kalan zamanımda inşaatta calışıyorum.
Turkiye hakkında ne duşunuyorsunuz?
Doğruyu soylemek gerekirse, eğer bu seyahatimiz olmasaydı Turkiye hakkında neredeyse hicbir şey bilmiyordum. Varlığından haberdardım ama bir gun burada olacağım aklıma hic gelmemişti.
Bildiğiniz uzere Turkiye Kuba ’da bir cami inşa etmeyi planlıyor. Aynı şekilde sizin bolgenizde neler yapılmasını arzu edersiniz?
Bizim yaşadığımız yerde İslam ’ı anlatan konferanslar ve toplantılar yapılırsa, bunun cok daha etkili olacağına inanıyorum.
Burada asıl onemli olan problemlerimizden birisi kendi işimizin olmaması. Burada başkalarına muhtac olmamak icin kendi işimize ihtiyacımız var. Bizim yaşlılarımıza bakmamız icin calışmamız gerekiyor. Kendi işimiz de olmadığı icin gayri Muslimlerin işlerinde calışmak zorunda kalıyoruz. Bu anlamda birincil ihtiyaclarımız kendi toprağımızı ekebilmemiz, kendi işletmelerimizde calışabilmemiz. Boyle olursa hem kendi işimiz olacak hem de dinimizi daha rahat yaşayabileceğiz.
İNSAN YETİŞTİRMENİZ LAZIM!
Yeni Musluman olanlar sizce neyden etkileniyorlar?
Bizim halkımız zaten tek tanrılı bir dine inanıyor. Ancak son donemde kiliselere insanların ilgisi azalıyor. Bu sebeple ozellikle bir arayış icerisinde olan insanlar İslam ’la karşılaştıklarında bizim az bir cabayla kendisine İslam ’ı anlattığımızda hoşlarına gidiyor ve genellikle ikna oluyorlar. İslam ’ı fikir olarak kabul ediyorlar ama bunu hayatlarına uygulamaya gecirdikleri takdirde cekecekleri guclukler nedeniyle Musluman olmaya yanaşmıyorlar.
Eğer siz Turkiye ’de yaşasaydınız, İslam adına Meksika icin ne yapardınız ya da ne yapmak isterdiniz?
Ben her iki tarafı da gormuş bir insan olarak gercekten inanıyorum ki buradan Meksika ’ya bir şey yapmak cok zor. Fiziki olarak orada bulunmadığınız surece buradan orayı etkileyebilmek cok zor. Meksika ’da o bilgiyi verecek insan yetiştirmeniz lazım.
TURKİYE ’DE HER YER BANA MESCİT GİBİ GORUNDU
Sizin yaşadığınız yerdeki Hristiyan halk size nasıl bakıyor?
Zaten bizim mescidimizin etrafında Hristiyanlar var. Bugune kadar da hicbir problemimiz olmadı. Benim bircok arkadaşım Hristiyan zaten. Onlarla oturup konuşuyoruz, sohbet ediyoruz. Bize karşı herhangi bir kotu muameleleri olmuyor. Zaten bircok konuda ortak yonlerimiz var. Ancak İslam ’ın alkol, domuz eti vs. konularındaki yasakları onların İslam ’ı kabul etmeleri icin diğer adımı atmalarına engel oluyor. Ama inşallah bu problemi de zamanla aşacağımıza inanıyorum.
Turkiye hakkındaki ilk izlenimlerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Bu benim ilk defa Meksika ’dan cıkışımdı. Turkiye kocaman bir mescide benziyor. Her yer bana mescit gibi gorundu. Sanki kocaman camide yaşıyorsunuz. Turkiye ’de İslam artık oturmuş, hayatın icinde. Geri donduğumde tum arkadaşlarıma tavsiye edeceğim, burayı gelip kendi gozleriyle gormeleri lazım. Sizler cok şanslı insanlarsınız.
İslam ve İhsan