Hudayi Uzaktan Eğitim Merkezi ’nin [HUZEM] en genc oğrencisi Mustafa Kağan Goksu, yaşıtlarına ornek olacak davranışlara sahip bir oğrenci. Okul derslerindeki başarılarını dini eğitimde kendi kendisini geliştirerek devam ettiriyor. Son olarak katıldığı Ufka Yolculuk Hadis yarışmasında tum soruları doğru bilerek Turkiye birincisi oldu. Kendisiyle HUZEM ’i ve dini eğitimi hakkında konuştuk.Roportaj: Abdullah Guner
Hudayi Uzaktan Eğitim Merkezi ’nin (HUZEM) en genc oğrencisi 9 yaşındaki Mustafa Kağan Goksu, Ufka Yolculuk Hadis yarışmasında tum soruları doğru bilerek 150 bin kişi arasında Turkiye birincisi oldu.
Mustafa Kağan, ozel okul bursluluk sınavında da derece yaptı fakat namaz kılınacak mekÂnı olmadığı icin 22 bin liralık hakkından kendi isteğiyle feragat etti.
Annesi HUZEM oğrencisi olan Mustafa; okumayı cok seviyor, araştırıyor, kendi kendine oğreniyor. Uzaktan eğitim yoluyla annesinin aldığı eğitime kendi isteğiyle katılarak HUZEM oğrencisi oluyor.
Hem hoca hem doktor olmak isteyen Mustafa Kağan Goksu ile hem HUZEM ’i hem de dini eğitimi hakkında konuştuk.

Oncelikle seni tanıyabilir miyiz?
Adım, Mustafa Kağan Goksu. Ankara da yaşıyorum. 2007 doğumluyum. İlkokul 3. sınıfa gidiyorum. İki kardeşiz ve ucuncu kardeşimiz geliyor inşallah. Onu bekliyoruz. Okumayı gercekten gerekli şeyleri okumayı ve tabi ki kitapları cok seviyorum.
HUZEM'le nasıl tanıştın?
Annem HUZEM ’in oğrencisi. Ben de onunla ceşitli zamanlarda dersleri izleyerek tanıştım.
9 yaşında olmana rağmen HUZEM'de İslami ilimler eğitimi alıyorsun. Dersler sana ağır gelmiyor mu?
Dersler bana ağır gelmiyor. Evet, arada bilmediğim cumlelerle karşılaşıyorum ama bilmediklerimi sorup oğreniyorum.
HUZEM ’de neler oğrendin ve en cok hangi eğitimler hoşuna gitti?
Bunun cevabı oldukca uzun. Kısa surede cok fazla şey oğrendim. Tefsir, hadis, ilmihal, tasavvuf, siyer, akaid tum dersler hakkında genel bir bilgi sahibi oldum. Kaynaklar ve notlardan okuyarak oğrendiklerimi kalıcı hale getirmeye cabalıyorum. Daha oncesinde okumuş olduğum kitaplar ile dinlediğim sohbetlerle derslerde oğrendiklerim birleşti.
İlim oğrenmenin yaşla ilgili olmadığını duşunuyorum. En cok akaid dersini sevdim. Ebubekir Sifil hocayı daha onceden de takip ediyordum. İslam'a karşı yapılan guncel saldırıları anlattığı icin derse daha fazla ilgim arttı. Kur ’Ân-ı Kerim ’i şimdiki zamana gore değiştirmek istemeleri, hadislere yapılan saldırılar gibi konularda bizi uyarıyor. Ben de bunları duzeltmek icin calışmak istiyorum. Kur ’Ân-ı Kerim ’imizde hadislerimizde sahipsiz değildir. Ayrıca yaşıma gore garip gelmesin ama oryantalistler hakkında da bilgi sahibiyim.
“Ufka Yolculuk” hadis yarışmasında Turkiye derecesi aldın. Neler hissediyorsun?
Mutluyum. Sonucu oğrenince ağladım ve şukur secdesi yaptım. Ama asıl mutluluğum hadisleri oğrenmek oldu.
Mustafa Kağan'ın 22 bin liralık bursu kazandığı sınav ve hadis yarışması sonucu
Dini eğitimle alakalı cocuklara yonelik nelerin yapılmasını istersin?
Dini eğitimle alakalı cok fazla eksik var. Camiler ve Kur ’Ân Kursları bu eksiği tamamlamıyor bence. Evet, Kur ’Ân ’ı okumayı oğreniyoruz ama hayatımıza geciremiyoruz. Yazın camideki kurstan kacmak zorunda kaldım. Cunku cok guzel
Kur ’Ân okuyan cocuklar kotu kotu konuşabiliyorlar. Bu da buyuk bir sorun demek. Cocuklara normal eğitimin
yanında bir meslek gibi değil ama İslam'ı anlatan dersler de verilmeli. Peygamber Efendimiz ’in (s.a.v.) sunnetine uygun bir eğitim programı olmalı. Din bilgisi gibi değil gercek hayat gibi. Sınıf gecmek icin değil sırat gecmek icin olmalı. Yaşımıza uygun HUZEM gibi eğitimler olabilir.
Ayrıca başka bir isteğim daha var: Rahat namaz kılabilme imkÂnı. Kışın oğle namazı icin okul yakınındaki kırtasiyeye gitmek ve yazında cuma namazı icin okula hic gidememek beni uzuyor. Namaz icin her fedakÂrlığa değer elbette. Soylemek istediğim namaz kılma imkÂnı okullarda kısıtlı olmamalı. Bu gibi temel ihtiyacların da karşılanması gerekli. Yapılması gerekenler ozellikle cocuklar icin cok fazla ama sanırım bu kısmı pek onemsemiyorlar.
Hedefinde ne var? Neler yapmak istiyorsun bu hayatta?
İlim oğrenmek ve oğrendiğimle amel etmek istiyorum. Hem hoca hem doktor olmak istiyorum. İnsanları maddi ve manevi hastalıklardan kurtarmanın bir yolu olduğunu duşunuyorum. İmkÂnsız değil bence.
Son olarak HUZEM ’de verilen eğitim hakkında neler soylemek istersin?
HUZEM cok guzel bir eğitim programı. İnsanların bu eğitimi ilerleyen yaşlarda değil cok erken yaşlarda almaları gerektiğini duşunuyorum. Cunku bu bilgiler bizim yol gostericilerimiz, hayat kılavuzumuz. Beni HUZEM ’e aldıkları icin teşekkur ediyorum. Derslerimde başarılı olmak icin cok calışıyorum.
HUZEM hakkında ayrıntılı bilgi icin tıklayınız.

İslam ve İhsan