Nijerya'da ortaya cıkan "Boko Haram" adlı teror orgutu son zamanlarda yaptığı eylemlerle tum dunyanın dikkatini cekiyor ve adından sıkca soz ettiriyor. "Batı eğitimi haram" argumanını kullanarak, İslÂm dışı faaliyetleri İslÂm namına yaptığını soyleyen orgut, son donemde 200 genc kızın kacırılması olayıyla gundeme geldi. "Boko Haram" orgutu tarafından kacırılan ve iki abisinin de bu orgut tarafından oldurulen Nijeryalı genc islamveihsan.com'a "Boko Haram" gerceğini anlattı. Roportaj: Furkan Hasdemir - Abdullah Guner
ŞU ANKİ BOKO HARAM LİDERİ ASLINDA OLDURULDU
Boko Haram nasıl ortaya cıktı?
Nijerya ’da, Cafer Mahmut adında buyuk bir alim vardı. Bu Âlim 2009 ’da Nijerya ’ya geldiği zaman Vehhabiliği yaymaya başladı. Boko Haram ’ın kurucusu Muhammed Yusuf da onun oğrencisiydi. Daha sonra Cafer ile Muhammed Yusuf fikrî bir ayrılığa girdiler. Boko Haram ’ın kelime anlamı ‘Batı eğitimi haram ’ demektir. Yani onlara gore dinî derslerin dışındaki tum ilimler haramdır. Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik gibi dersleri haram sayıyorlar.
Muhammed Yusuf ’un hocası Cafer Mahmut buna karşı cıktı ve fennî ilimleri oğrenmenin haram olmadığı konusunda Yusuf ’u ikna etmeye calıştı. Muhammed Yusuf ,Boko Haram ’ın yanlış olduğuna inanmadı. Ve Yusuf ’u ikna edemeyen Cafer, onun yanından ayrıldı. Bu olaydan sonra Muhammed Yusuf ile Cafer irtibatını kesti. Daha sonra Muhammed Yusuf buyuk bir hoca oldu. Gencler diplomalarını yırtıp onun yanına gidiyordu. Zaten universiteden mezun olamayan gencler, devleti eleştiriyordu. Bunun da teşvikiyle o gencler Muhammed Yusuf etrafında orgutlenmeye başladı. 2009 ’da Nijerya Cumhurbaşkanı, Boko Haram ’ın bitirilmesini istedi. Ve Boko Haram ’ın lideri Muhammed Yusuf olduruldu. Hatta şimdi ki Boko Haram lideri Şekau ’nun da aslında Muhammed Yusuf ile birlikte oldurulduğu, şu anda ki Şekau ’nun onu taklit eden başka biri olduğu soyleniyor.
Nijerya ’da yaşayan Muslumanlar, Boko Haram icin “Musluman bir orgut değil!” diyor. Cunku Boko Haram ’ın butun zararı %99 ’u Musluman olan Kuzey Nijeryalı vatandaşlara oluyor. Guney ’de yaşayanların ise coğu Hristiyandır. Neden bu orgut onlara tek bir zarar dahi vermezken Kuzey Muslumanlarına zarar veriyor.
BOKO HARAM MUSLUMAN BİR ORGUT DEĞİL
Seni nasıl kacırdıklarını bize anlatır mısın?
Ben gecen ramazan ayında Nijerya ’ya gitmiştim. Ben iki seneden beri Nijerya ’dan uzağım. Oraya gittiğim zaman bana şupheyle bakıyorlar. Oradaki casuslar beni Boko Haram ’dan zannediyorlar. Boka Haram uyeleri de casus zannediyor. Boko Haram, ikamet ettiğim yerin cevresinde hÂkimiyet kurmuş. Ben Nijerya ’da evimdeyken biri geldi. Her bolgede Boko Haram ’ın bir lideri vardır. Bizim bolgedeki lider de benimle goruşmek istiyormuş. Ben de kabul ettim ve gittim. Gidince “Turkiye ’ye gidip geliyorsun ne işler ceviriyorsun” dediler. Ben de okumak icin gittiğimi soyledim. Bana “Sen devletle calışıyorsun, eğer bir şey bulursak seni oldureceğiz” dediler. Sonra beni bıraktılar. Bu duruma duşen sadece ben değilim. Yurt dışına cıkan herkese aynı muameleyi yapıyorlar. Beni araştırmışlar ve Kurban Bayramı ’ndan sonra “Biz araştırdık sen sadece okumak icin gidiyorsun. Ancak bizim aleyhimize bir şey soyleme, soylersen bunun hesabını odersin” dediler. Boko Haram Musluman bir orgut değil. Nijerya ’da %75 Musluman var ama hic faydası yok.
NİJERYALI OLARAK ŞUNU MERAK EDİYORUM: BOKO HARAM'I BİTİRMEK İCİN BİZDEN NE ALACAKLAR?
Boko Haram ’ın Muslumanlık cizgisiyle, Nijerya halkının Muslumanlık cizgisi aynı mı?
Aynı değil kesinlikle. Nijerya ’nın 190 milyon nufusu var. Nijerya ’da Musluman oranı %75. Muslumanların %50 ’sini sufîler oluşturuyor. KÂdirî ve Ticani tarikatı ağırlıktadır. Nijerya ’daki Vehhabîler de Boko Haram ’ı kafir olarak ilan ediyorlar. Nitekim Nijerya ’lı gercek Muslumanlarla Boko Haram ’ın bir alakası yoktur.
Devlet Boko Haram ’ı neden bastıramıyor ya da hapishaneye atamıyor?
Hapishanede olanlar var zaten. Boko Haram ’ın şu anda yaptığı eylemler hapishanedeki uyelerini dışarı cıkarmak icindir. 200 kızı da bu yuzden kacırdılar. Hatta Nijerya ’daki bakanlar Boko Haram meselesi icin Fransa ’ya toplantı yapmaya gittiler. Amerika, Fransa, İngiltere ile de Kuzey Nijerya ’da goruşuldu. Boko Haram ’ın bitirilmesi yonunde karar verildi. Bir Nijeryalı olarak şunu merak ediyorum; Boko Haram ’ı bitirmek icin bizden ne alacaklar?
2017 ’DE HRİSTİYAN SAYISI FAZLA OLSUN DİYE MUSLUMANLARI OLDURUYORLAR
Yaşanan bu olayların arkasında yatan sebep nedir?
Nijerya yer altı kaynakları itibariyle zengin petrol yataklarına sahip bir bolgedir. Amerika, Fransa ve İngiltere icin Boko Haram ’ın bulunduğu bolge şu an icin cok onemlidir. Mesele bununla alakalı.
Şimdi butun dunya kacırılan kızları konuşuyor. Boka Haram Nijerya ’da bircok defa kız kacırma eyleminde bulundu. Kimse bir şey demedi. Cunku daha once kacırılanların hepsi Muslumandı. Fakat şimdi kacırılan kızlar icinde Hristiyan olanlar da var. Sanki İlk defa kız kacırma eyleminde bulunulmuş gibi davranıyorlar. Mesela benim iki abim Boko Haram tarafından oldurulmuştur. Her gun Muslumanların ağırlıkta olduğu Kuzey Nijerya ’da 50 ’den fazla insan oluyor. 2017 ’de yapılacak secimlerde Hristiyan sayısı fazla olsun diye Muslumanları olduruyorlar. Lakin medya bunları gormuyor. Sadece stratejik planda Amerika ve Fransa gibi ulkelerin işine yarayacağı şekilde haber yapıyorlar.
İslam ve İhsan