Meşhur Tarih Araştırmacısı ve Yazarı Kadir Mısıroğlu, Kırım'da yaşanan hadiselerin ic yuzunu, Rusya'nın geleceğe donuk planını, "islam&ihsan"a anlattı. Mısıroğlu, Kırım'ın Rusya'ya iltihÂkının bir başlangıc olduğunu, Rusya'da, eski Rus İmparatorluğu'nu yeniden kurma meylinin uyandığını ifade etti.Roportaj: Furkan Hasdemir

TURKÎ MEMLEKETLER BOLŞEVİKLERE YARDIM ETMİŞTİ AMA... Bolşevik İhtilali olduğu zaman, Bolşevikler, Carlığı kotulemek icin Carlık Arşivi ’ni yayınladılar. Rahmi AhbÂk, Bu arşivin Anadolu ile ilgili olan kısmını, “Anadolu Taksimi” isimli bir kitapta yayınlamıştır. ‘Dunya ’yı emperyalist emellerle yıkmak istiyorlar ’ diye kotulemek icin Carlık Arşivi ’ni neşrettiler arkasından da Sovyetler ’in işgal ettiği yerlere istiklÂl verdiler. Azerbaycan vs. Turk memleketlerinin hepsi mustakil oldu. Rus Carlığı ’na karşı girişilen bu harekette Carlık ’tan bîzÂr olan memleketlerin halkları da Bolşeviklere yardım etti. Bunu anlamak icin Zeki Velide Togan ’ın Hatıralar kitabına bakmak lazım. Denikin ’in orduları, Carlık taraftarı olarak Komunistlerle savaşırken, onlar da umitlendiler. Bin atlı ile gidip Lenin ’e yardım ettiler. ‘Carlık yıkılınca biz de istiklÂl elde edeceğiz ’ dediler ve istiklÂli elde ettiler. Ama Komunistler ayakları duz basınca birer birer buraları geriye aldılar. Azerbaycan ’ı vs. Turk memleketlerinin hepsini aldılar.

KIRIM BİR BAŞLANGICTIR Komunizm yıkılırken de aynı şey oldu. Bunlara istiklÂl verdiler. Şimdi Rusya toparlandı. Bugunku liberal anlayışlı Rusya, tekrar Panslavizm ’e dokuldu. Kırım ’dan başladı. Cunku Kırım halkı toptan surulmuş olduğu icin ve Alman ordularına II. Dunya Savaşı ’nda yardım ettiği icin Kırım ’da, Kırımlı kalmamıştı. Oraya Ruslar dolmuştu. Bolşeviklik yıkıldıktan sonra 5 milyon Kırımlı'yı Sibirya ’ya suren Komunistler, Komunizm yıkıldıktan sonra da Kırımlılar'a “buyrun (toprağınıza geri) gelin” dediler. Geri gelen Kırımlı sayısı 500 bin idi. Geriye kalanların hepsi olmuştu. Eğer olmeselerdi o 5 milyon, şu anda 15 milyon olurdu. Bu 500 bin orada azınlık olduğu icin gayet kolaylıkla orada halkın reyine murÂcat ile, Ukrayna ’dan koparılıp Rusya ’ya iltihak ettiler. Bu bir başlangıctır. Şimdi Rusya, Ukrayna ’nın Doğu kesiminde Rusların nufus fazlalığından dolayı ikinci adımı orada atıyor.
DUNYA GOZ YUMARSA CARLIK DEVRİ GERİ GELİR Bana bir Azeri sordu,” Bu Azerbaycan ’ın başına gelir mi?” Azerbaycan ’ın başına gelirse başka sebeple gelir. Cunku Azerbaycan ’da Rus ekseriyeti yok. Ama Turk memleketlerinde olabilir. Oralara cok Rus yerleşti. Ozbekistan ’da, Kazakistan ’da vs. cok Rus var. Onları kullanarak oralarda safha safha yine eski Rus İmparatorluğu ’nu kurma meyli uyandı. Panslavizm ’in uyanışıdır bu. Bunlar ilk adımlardır. Eğer dunya Rusya ’nın eski Carlık devrine donmesine goz yumarsa, Rusya bunu gercekleştirir. Cunku o devletler karşı koyamazlar Rusya ’ya. Ama dunya sahip cıkarsa bu olmaz. Bunu goreceğiz. Ama Rusya Ukrayna ’da sonrada başka ulkelere el atacak. Kopardığı bir yeri hazmettikten bir muddet sonra, başka bir yerde, onu hazmedince de başka bir yerde. Yaşananların, Bolşevik İhtilali ’nde olan işin tekrarı olduğu goruluyor. Panslavizm olmemiş yani.
İslam ve İhsan