Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 14 Ağustos 2020 tarihli "Şukreden Huzur Bulur" konulu cuma hutbesi yayınladı.Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 14 Ağustos 2020 tarihli "Şukreden Huzur Bulur" konulu cuma hutbesi:
[h=2]ŞUKREDEN HUZUR BULUR[/h] Muhterem Muslumanlar! Peygamber Efendimiz bir gece namaz kılarken o kadar cok ağladı ki, sakalından suzulen gozyaşları goğsune hatta yere damladı. Bu hali goren Hz. Âişe hayret ederek, “YÂ Resûlallah! Yuce Allah senin gecmiş ve gelecek butun gunahlarını affettiği halde nicin ağlıyorsun?” diye sordu. Peygamberimiz (s.a.s) şoyle cevap verdi: “Allah ’a şukreden bir kul olmayayım mı?”[1]
Aziz Muminler! Peygamberimizin gozyaşlarında saklı olan şukur, yapılan iyiliğin değerini bilmek ve iyiliğe iyilikle karşılık vermektir. Namazın anlamında var olan şukur, maddi ve manevi butun nimetlerin asıl sahibinin Allah TeÂl olduğunu idrak etmektir. Kulun dilinde daim olan şukur, Allah ’a gonulden itaat edip gunahlardan uzak durmak suretiyle, nimete minnettar olmaktır.
Kıymetli Muslumanlar! CenÂb-ı Hak, Kur ’an-ı Kerim ’de şoyle buyurur: “Artık siz beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şukredin, nankorluk etmeyin!”[2]
Rabbimiz VehhÂb ’dır, RezzÂk ’tır, Melik ’tir, Kerîm ’dir. Kucuk-buyuk, zengin-fakir, guclu-zayıf her insan, hayatını ancak O ’nun verdiği imkÂn ve ikram sayesinde surdurebilir. Bu gerceğin farkında olmak, kadir kıymet bilmek ve Nimetin Sahibi ’ne şukretmek, mumin bir kul olmanın vazgecilmez gereğidir.
Mumin, Rabbine olan minnettarlığını butun varlığıyla hisseder, dile getirir ve gosterir. Kalbiyle şukreder; Rabbini daima gonlunde taşıyarak O ’na karşı borclu olduğunu bilir. Diliyle şukreder; Rabbini her an ovguyle anar. Bedeniyle şukreder; elini, dilini, gozunu, kulağını iyi işlerde kullanarak her turlu cirkinlikten uzak tutar.
Mumin bilir ki aklın şukru iman etmek ve faydalı bilgi uretmek, ilmin şukru bildiğini oğretmek ve uygulamak, malın şukru ihtiyac sahipleriyle paylaşmak, sağlığın şukru ise hayırlı bir insan olmak icin calışıp cabalamaktır.
Değerli Muminler! Peygamber Efendimiz buyurur ki, “İnsanlara teşekkur etmeyen, Allah ’a da şukretmez.”[3] O halde, mumin, kendisine yapılan hicbir iyiliği kucuk gormez; nankorluk ve kibir gostermez. Anne babası, eşi ve cocukları başta olmak uzere, iyilik gorduğu herkese teşekkur etmekle mutlu olur.
Aziz Muslumanlar! Rabbimiz, Şekûr ’dur; yaptığımız faydalı işleri odullendirir. Hırslı ve acgozlu davranmayan, aksine kanaatkÂr ve nimete razı olan kullarını sever. Hutbemi bu hakikati anlatan bir ayetle bitiriyorum: “Hani Rabbiniz şoyle duyurmuştu: ‘Andolsun, eğer şukrederseniz elbette size nimetimi artırırım. Eğer nankorluk ederseniz hic şuphesiz azabım cok şiddetlidir. ’”[4]
[1] BuhÂrî, Teheccud, 6; Muslim, SıfÂtu ’l-munÂfikîn, 79; İbn HibbÂn, Sahîh, II, 386.
[2] Bakara, 2/152.
[3] Tirmizî, Birr, 35.
[4] İbrahim, 14/7.
Din Hizmetleri Genel Mudurluğu
İslam ve İhsan